Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Nezaradení poslanci NR SR chcú presadiť zákaz nedeľného predaja

Na archívnej snímke poslanec NR SR Ján Podmanický. Foto: TASR - Jakub Kotian

Poslanci argumentujú aj novelizáciou Zákonníka práce, ktorá zaviedla zatvorenie maloobchodných predajní počas sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR Martin Čepček, Ján Podmanický a Filip Kuffa chcú presadiť zákaz maloobchodného predaja v nedele. Novelu Zákonníka práce s týmto cieľom predložili na septembrovú schôdzu parlamentu.

Poslanci argumentujú aj novelizáciou Zákonníka práce, ktorá zaviedla zatvorenie maloobchodných predajní počas sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja. Zamestnávatelia počas týchto dní nemôžu zamestnancom nariadiť a ani s nimi dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi a s tým súvisiace práce.

"Uvedené zmeny verejnosť prijala pozitívne. V čase pandemickej krízy však v spoločnosti rezonuje debata o skutočných hodnotách a cene zdravia nielen telesného, ale aj duševného a jeho dosah na imunitný systém zamestnancov. Je preto absolútne prirodzené a žiaduce, aby sa rovnaká výnimka vzťahovala aj na nedele," konštatujú v dôvodovej správe predkladatelia.