Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Neziskovky získali z 2 % dane doteraz takmer 43 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: deutschebank.ge

Ide o príspevky, ktoré sa im rozhodli poukázať občania a podnikatelia v daňových priznaniach podaných do konca júna 2017.

Bratislava 8. augusta (TASR) – Tisícky neziskových organizácií získali tento rok prostredníctvom asignácie 2 % dane z príjmov takmer 43 miliónov eur. Ide o príspevky, ktoré sa im rozhodli poukázať občania a podnikatelia v daňových priznaniach podaných do konca júna 2017. Informovala o tom hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Právnické a fyzické osoby v doteraz podaných daňových priznaniach uviedli, že chcú občianskym združeniam, neziskovým organizáciám, nadáciám a iným subjektom venovať 42.954.693,83 eura zo svojich daní. Suma sa ešte bude počas roka zvyšovať. Za mesiac júl stúpla o viac ako 11 miliónov eur.

Pre približne 20.000 daňovníkov, ktorí si odložili podanie daňového priznania na september, ešte neuplynula doba na darovanie 2% z daní a môžu si tak stále vybrať z tisícok neziskoviek, ktorých kompletný zoznam sa nachádza na internetovej stránke daniarov www.financnasprava.sk.

"Kompletné vyhodnotenie zverejní finančná správa do konca januára 2018. Počas januára budúceho roka zároveň zašleme neziskovým organizáciám, ktoré dostali peniaze od daňovníkov, oznam o darcoch," avizovala Macíková. Ide o novinku z minulého roka. Po súhlase od daňovníka umožňuje finančnej správe zverejniť jeho základné údaje bez výšky darovanej sumy - meno a priezvisko, v prípade právnickej osoby obchodné meno alebo názov a trvalé bydlisko alebo sídlo.