Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Nie je reálne získať peniaze na kúpu menšinového podielu v SPP

Foto: TASR/Michal Svítok

Na kúpu podielu by štát musel využiť prostriedky zo štátnych finančných aktív. V súčasnosti ich tam ale nie je dosť na uskutočnenie takejto transakcie, konštatuje predložená analýza.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR nevidí reálny spôsob, ako získať dostatok peňazí potrebných na využitie predkupného práva na 49-% podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP).

Vyplýva to z informácie o výsledku ekonomického a právneho posúdenia potenciálnej zmeny vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. (SGH), o ktorej dnes vláda SR prerušila rokovanie.

Menšinový podiel v plynárňach v súčasnosti prostredníctvom SGH vlastnia zahraniční akcionári, E.ON Ruhrgas a GDF Suez, pričom už dlhšie rokujú o jeho predaji Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH). Predkupné právo na tento majetok však má Slovenská republika.

Na kúpu podielu by štát musel využiť prostriedky zo štátnych finančných aktív. V súčasnosti ich tam ale nie je dosť na uskutočnenie takejto transakcie, konštatuje predložená analýza. Medzi spôsoby, ako zvýšiť stav finančných aktív štátu, patrí zintenzívnenie činnosti v oblasti vymáhania zahraničných pohľadávok a úverov, vymáhanie návratných finančných výpomocí od tuzemských dlžníkov, využitie dividend získaných zo štátnych firiem Fondom národného majetku (FNM) či odpredaj majetkových podielov FNM alebo jednotlivých ministerstiev.

"Všetky uvedené možnosti, ktoré v období súčasne platnej legislatívy možno využiť na navýšenie finančných prostriedkov v ŠFA, sú zdĺhavé a málo efektívne. Z toho dôvodu ani jednu z týchto možností nevidíme ako reálny spôsob na získanie dostatočného množstva finančných prostriedkov potrebných na využitie predkupného práva na 49-% podiel v spoločnosti SPP," konštatuje ministerstvo hospodárstva v predloženom materiáli.

V rámci rokovaní o umožnení vstupu EPH do SPP sa podľa rezortu hospodárstva už uskutočnili rokovania o základných podmienkach novej akcionárskej zmluvy s cieľom zlepšiť postavenie SR ako akcionára plynární a odstrániť niektoré problémy vyplývajúce zo súčasnej zmluvy. "Nová akcionárska zmluva s EPH by v prípade uskutočnenia transakcie za prerokovaných podmienok nadobudla účinnosť dňom vstupu EPH do SPP," avizuje ministerstvo.