Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

PORADCOVIA: Niektoré banky pokračujú v zdražovaní hypoték

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Medzi bankami, ktoré zvýšili úroky na hypotékach, je Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, VÚB banka a 365.bank. ČSOB a UniCredit Bank tak spravia v nadchádzajúcich dňoch.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Kým niektoré banky ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb realizovali už minulý týždeň, iné to ešte len čaká.

"K zdražovaniu hypoték pristupujú ako veľké, tak aj malé banky. Aj naďalej teda platí, že keď sa k tomuto nepopulárnemu kroku odhodlá jeden finančný dom, ďalšie ho v krátkej dobe nasledujú," uviedol Rudolf Jagnešák, regionálny riaditeľ poradenskej spoločnosti Sophistic Pro finance.

Medzi bankami, ktoré podľa Jagnešáka zvýšili úroky na hypotékach, je Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, VÚB banka a 365.bank. ČSOB a UniCredit Bank tak podľa neho spravia v nadchádzajúcich dňoch.

"Zdražovanie je vždy v každom finančnom dome a pri každej fixácii iné. Ak však už banky zdražujú, zväčša pristúpia k rastu o 0,2 až 0,5 %," zdôraznil Jagnešák.

"Aj napriek aktuálnym krokom niektorých bánk sa úrokové sadzby stále hýbu okolo hranice 3 %. Klienti by si však mali uvedomiť, že úrokové sadzby sa vo finále môžu stále zmeniť v ich prospech. Najmä v prípade dobrých klientov a dodatočných službách sa dá požiadať o výnimku, ktorá zabezpečí, že sa úroková sadzba na hypotéke môže dostať aj pod oficiálnu sadzbu komunikovanú bankou," upozornil Radoslav Valko, generálny riaditeľ Sophistic Pro finance s tým, že stále je priestor na vyjednávanie.

"Aktuálne sú sadzby pri všetkých fixačných úrovniach veľmi podobné. To naznačuje, že finančné domy momentálne nepredpokladajú, že by sa mali sadzby hýbať výrazne smerom nahor, inak by zvýhodňovali sadzby, ktoré sú kratšie," dodal Valko.