Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Niektorí majitelia skleníkov v Holandsku sa obávajú bankrotu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Energetická kríza tak vyprázdňuje skleníky v krajine. Holandskí pestovatelia sú pritom len jedným z množstva kľúčových európskych odvetví, ktoré sú nútené znižovať produkciu.

Amsterdam 15. októbra (TASR) - Majitelia skleníkov v Holandsku znižujú produkciu kvetov aj potravín pre vysoké náklady na energie. Takmer každý desiaty z nich očakáva, že ho energetická kríza čoskoro doženie k bankrotu. Ukázal to nedávny prieskum priemyselnej skupiny Glastuinbouw Nederland. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Prieskum Glastuinbouw Nederland je najnovším ukazovateľom toho, ako energetická kríza v Európe zdražuje výrobu tovarov a komodít. Pestovatelia v Holandsku už zredukovali osevnú plochu o štvrtinu. A 8 % skleníkov predpovedalo, že tento rok vyhlásia bankrot.

Holandsko je najväčším vývozcom kvetov a jedným z najväčších európskych producentov čerstvého ovocia a zeleniny. Jeho skleníky sú obzvlášť zraniteľné z hľadiska nákladov na osvetlenie a vykurovanie masívnych konštrukcií, ktoré pokrývajú plochu zodpovedajúcu 17.000 futbalových ihrísk.

A hoci ceny potravín klesli od ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára a otriasla trhmi s obilím, stále sú oveľa vyššie ako zvyčajne. Akékoľvek prerušenie dodávok potravín by mohlo viesť k ďalšiemu rastu cien.

Energetická kríza tak vyprázdňuje skleníky v krajine. Holandskí pestovatelia sú pritom len jedným z množstva kľúčových európskych odvetví, ktoré sú nútené znižovať produkciu. Vysoké ceny energií už zasiahli produkciu hnojív a rastlinných olejov, ako aj huty a ďalšie energeticky náročné odvetvia, kde sa výroba buď zastavila, alebo je obmedzená v dôsledku rastúcich nákladov.