Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Nike zaznamenal v 2. kvartáli 2021/22 nárast zisku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Predaj však klesol v Číne, ako aj v celej Ázii, Tichomorí a Latinskej Amerike pre "nižšie úrovne dostupných zásob" v dôsledku ochorenia COVID-19.

Beaverton 21. decembra (TASR) - Americký výrobca športových potrieb Nike zaznamenal v uplynulom 2. kvartáli svojho obchodného roka 2021/22 nárast zisku. Prispeli k tomu zvýšený odbyt na americkom trhu a tiež zdraženie produktov, aj keď problémy v dodávateľskom reťazci, najmä výpadky v kľúčových továrňach v Ázii, oslabili jeho výsledky v Číne a na iných trhoch.

Spoločnosť Nike v utorok oznámila, že jej čistý zisk za tri mesiace do konca novembra 2021 vzrástol o 7 % na 1,34 miliardy USD (1,19 miliardy eur), čo predstavuje 83 centov na akciu z 1,25 miliardy USD alebo 78 centov/akcia v rovnakom období minulého roka. Ekonómovia pritom očakávali pokles zisku na 63 centov na akciu.

Tržby spoločnosti v sledovanom období stúpli o 1,1 % na 11,36 miliardy USD z vlaňajších 11,24 miliardy USD.

Športový gigant, ktorý už predtým varoval pred negatívnym vplyvom zvýšených nákladov na prepravu, ako aj výpadkami v kľúčových ázijských továrňach na svoje výsledky, v utorok tiež uviedol, že v Severnej Amerike, v Európe, na Blízkom východe a v Afrike profitoval z vyšších úrovní zásob.

V Severnej Amerike ťažil aj z investícií do priameho predaja spotrebiteľom, ktorý zahŕňa nové zariadenia na východnom a západnom pobreží Spojených štátov a približne 1000 robotov v distribučných centrách na spracovanie on-line objednávok.

Predaj však klesol v Číne, ako aj v celej Ázii, Tichomorí a Latinskej Amerike pre "nižšie úrovne dostupných zásob" v dôsledku ochorenia COVID-19.

(1 EUR = 1,1273 USD)