Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Nikózia kritizuje pokus Turecka o ťažbu zemného plynu vo vodách Cypru

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cyperská vláda nesúhlasí s príchodom tureckej lode do oblasti, ktorú považuje za svoju výlučnú ekonomickú zónu.

Nikózia 4. októbra (TASR) - Cyprus v piatok slovne odsúdil najnovší pokus Turecka o ťažbu zemného plynu vo vodách v okolí tohto stredomorského ostrova a vyhlásil, že podnikne odvetné kroky. Píše o tom agentúra AP.

Cyperská vláda nesúhlasí s príchodom tureckej lode do oblasti, ktorú považuje za svoju výlučnú ekonomickú zónu. Nezákonné konanie Ankary označila za provokáciu, ktorá je v rozpore s výsostným právom Cypru.

V uvedenej oblasti majú povolené vyhľadávať ložiská uhľovodíkov prieskumnými vrtmi spoločnosti z Francúzska a Talianska, vysvetľuje AP.

Ankara porušením medzinárodného práva ohrozuje podľa cyperskej vlády stabilitu a bezpečnosť v tejto oblasti. Vláda dodala, že Cyprus sa nepoddá metódam "hrozieb a zastrašovania" z minulých období.

Cyprus vstúpil do Európskej únie v roku 2004, zákony Únie však platia len v južnej časti ostrova, ktorú má pod kontrolou medzinárodne uznaná vláda. Tzv. Severocyperskú tureckú republiku, ktorá sa rozprestiera v severnej časti ostrova, uznáva len Ankara.

Turecko si podľa AP robí nároky na väčšinu ekonomickej zóny okolo ostrova - tvrdiac, že jeho konanie má za cieľ chrániť záujmy Turecka a cyperských Turkov.