Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nitra prestavia ubytovňu na nájomné byty

Na ilustračnej foto Nitriansky hrad. Foto: Tablet.TV

Nové bytové jednotky mesto pred časom vybudovalo pri prestavbe niekdajšieho hotela Olympia. Teraz chce postaviť nový bytový dom na sídlisku Diely.

Nitra 7. októbra (TASR) – Nitrianska radnica sa snaží uspokojiť dopyt po nájomných bytoch. Nové bytové jednotky mesto pred časom vybudovalo pri prestavbe niekdajšieho hotela Olympia. Teraz chce postaviť nový bytový dom na sídlisku Diely. Ďalší má vzniknúť prestavbou súčasnej ubytovne na Hlbokej ulici.

Mestské zastupiteľstvo už koncom septembra vyčlenilo 35.000 eur určených na projektovú dokumentáciu. Podľa nej sa má potom vybudovať nový dom s 33 nájomnými bytmi na Rýnskej ulici na Dieloch. „Chceme pripraviť žiadosť na Štátny fond rozvoja bývania. V rámci našich súčasných možností to najreálnejšie vyzerá práve v tejto lokalite. Už tam stoja štyri bytovky s 92 bytmi. V územnom pláne je tam ešte piata, hneď vedľa nich, takže by šlo o opakovaný projekt,“ uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Ďalšie nájomné byty chce mesto zriadiť v súčasnej ubytovni na Hlbokej ulici. Od septembra sa tu už ubytováva iba podmienečne, na jeden mesiac. Magistrát chce postupne všetkých nájomníkov premiestniť do iných zariadení.

„Otvárali sme azylový dom, takže bezdetní ľudia, ktorí spadajú do príslušnej kategórie, môžu ísť tam. Pre ostatných musíme nájsť nejaké vyhovujúce riešenie. Tým môže byť prestavba nejakého objektu alebo niečo podobné. Konkrétne riešenie ešte nemáme, pretože v ubytovni máme aj pomerne zložité prípady, napríklad rodinu s ôsmimi deťmi,“ povedal Dvonč.

Primátor nevylúčil ani možnosť, že mesto obnoví aj zámer výstavby bytových domov na Viničkách. Proti projektu pred časom protestovali obyvatelia sídliska, ktorým sa nepáčilo ďalšie zahusťovanie obytnej zóny. Podľa Dvonča sa však projekt nedávno menil a namiesto jedného veľkého objektu by sa tu mali postaviť menšie solitérne budovy, vďaka ktorým by bola zachovaná priehľadnosť územia.

„Projekt Viničky by sme možno pripravili na rok 2018, ale bude tam treba aktualizovať projektovú dokumentáciu aj stavebné povolenie,“ dodal Dvonč.