Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Ekonomika

Nitra bude na budúci rok hospodáriť s rozpočtom takmer 50 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vyplýva to z návrhu mestského rozpočtu, ktorý magistrát v týchto dňoch zverejnil na oficiálnej webovej stránke mesta.

Nitra 3. decembra (TASR) – Nitrianska radnica by na budúci rok mala hospodáriť s celkovými príjmami vo výške 49.787.300 eur a s výdavkami v rovnakej hodnote. Vyplýva to z návrhu mestského rozpočtu, ktorý magistrát v týchto dňoch zverejnil na oficiálnej webovej stránke mesta.

Najviac financií by do mestskej pokladnice malo pritiecť z dane z príjmov fyzických osôb. Celkovo by malo ísť o sumu 23 miliónov eur, čo je takmer o 1,5 milióna eur viac ako v tomto roku. O čosi viac chce mesto vybrať v roku 2016 aj na dani z nehnuteľností. Kým v rozpočte na tento rok počíta so sumou osem miliónov eur, na budúci rok by to malo byť o 20.000 eur viac. K nepatrnému zvýšeniu by malo dôjsť aj pri príjmoch z daní za tovary a služby, na ktorých plánuje radnica vybrať viac ako tri milióny eur. V porovnaní s rokom 2015 by mali byť o čosi vyššie aj príjmy z vlastníctva, ktoré majú na budúci rok dosiahnuť takmer dva milióny eur.

Na výdavkoch mesta sa už tradične najvyššou sumou podieľa školstvo, na ktoré mesto plánuje v roku 2016 vynaložiť viac ako 20,7 milióna eur. Druhou najvyššou výdavkovou položkou budú na budúci roku náklady na komunálne činnosti a životné prostredie, na ktoré sa ráta zo sumou takmer 12 miliónov eur. Viac ako 6,3 milióna eur budú radnicu stáť splátky úverov. Tie by mali v nasledujúcich dvoch rokoch postupne klesnúť na päť miliónov eur. Nitrianske Mestské zastupiteľstvo bude rozpočet na rok 2016, s výhľadom aj na roky 2017 a 2018, schvaľovať na zasadnutí 17. decembra .