Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na nitrianskom veľtrhu si môžu návštevníci zahrať ruletu s robotom

Najmodernejšie technológie a zariadenia predstavujú vystavovatelia na 21. ročníku Medzinárodného strojárskeho veľtrhu. Na snímke stánok firmy Tomark. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Súčasťou veľtrhu je šesť tematických výstav. Veľtrh skončí v piatok 23. mája.

Nitra 22. mája (TASR) – Niekoľko zaujímavých noviniek z oblasti strojárskej produkcie predstavuje tohtoročný Medzinárodný strojársky veľtrh, ktorý sa v piatok (23.5.) končí na nitrianskom výstavisku.

Návštevníkov veľtrhu zaujal predovšetkým vrtuľník HPC 450, v plnom rozsahu vyrábaný na Slovensku. Dvojmiestny vrtuľník s konfiguráciou sedadiel vedľa seba je ideálnym riešením na cestovanie, pilotný výcvik, relax i lietanie pre radosť, tvrdí Daniel Varga z firmy Tomark, s.r.o., Prešov. Vynikajúce využitie má aj pre monitoring v náročných a nedostupných terénoch. Jeho výhodou sú minimálne priestorové požiadavky na vzlet a pristátie. Spotreba benzínu Natural 95 pri letovej rýchlosti 180 kilometrov za hodinu predstavuje zhruba 20 litrov.

"Vrtuľník je pripravený na sériovú výrobu. Doteraz sme vyrobili tri kusy, všetky na export," konštatoval Varga. Cena vrtuľníka sa pohybuje okolo 150.000 eur.



Že roboty nemusia byť iba nudné, presviedča svojou expozíciou na veľtrhu spoločnosť ABB. Ponuku priemyselných robotov spestruje robotický krupiér, s ktorým si návštevníci môžu zahrať ruletu. Pivo im pri hre načapuje až úzkostlivo presná robotická krčmárka. Za multištandardnú DC nabíjaciu stanicu Terra 53 získala spoločnosť čestné uznanie veľtrhu. "Dokáže nabiť 80 % batérie elektromobilu už za 15 minút," zhodnotil výhody zariadenia Milan Raček, riaditeľ divízie automatizácie a pohonov ABB Slovensko.

Nabíjanie i jazdu na elektromobile si môžu záujemcovia otestovať priamo na výstavisku s Volkswagenom e-up, vyrábaným na Slovensku. Práve skutočnosť, že veľká väčšina vystavených exponátov je v činnosti, označil riaditeľ nitrianskeho výstaviska Agrokomplexu František Ďurkovič za jednu z najväčších predností tohtoročného veľtrhu. "Nie sú len staticky vystavené, ale vystavovatelia investovali do toho, aby ukázali návštevníkom, čo daný stroj dokáže vyrobiť."

Najmodernejšie technológie a zariadenia predstavujú vystavovatelia na 21. ročníku Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre. Na snímke stánok firmy Norwit.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Medzi novinkami veľtrhu nechýbajú ani najmodernejšie technológie trojdimenzionálneho skenovania a ich prepojenia s 3D tlačiarňami. Princíp spočíva v analýze dát získaných skenerom cez CAD/CAM systémy, ktoré prostredníctvom 3D tlačiarní vytvoria fyzickú kópiu skenovaného objektu. Reálne využitie týchto technológií je v budúcnosti aplikovateľné v medicíne, priemysle i v umení.

Na 21. ročníku Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre sa prezentuje zhruba 400 vystavovateľov z viacerých európskych i zámorských krajín. Súčasťou veľtrhu je šesť tematických výstav. Veľtrh skončí v piatok 23. mája.