Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nitra vlani hospodárila s prebytkom vyše osem miliónov eur

Pohľad na Nitriansky hrad Foto: TASR/Henrich Mišovič

Celková suma, s ktorou radnica vlani hospodárila, dosiahla sumu viac ako 98,6 milióna eur.

Nitra 8. apríla (TASR) – Mesto Nitra ukončilo hospodárenie v roku 2020 s niekoľkomiliónovým prebytkom. Konštatuje sa to v návrhu záverečného účtu, ktorý budú mestskí poslanci schvaľovať na svojom aprílovom rokovaní.

Celková suma, s ktorou radnica vlani hospodárila, dosiahla sumu viac ako 98,6 milióna eur. V rámci bežných príjmov sa mestu podarilo vytvoriť prebytok 8,7 milióna eur, ďalších 5,3 milióna eur tvorí prebytok z finančných operácií. V kapitálovom rozpočte však vznikol schodok takmer šesť miliónov eur. „Výsledok rozpočtového hospodárenia za rok 2020 je tak prebytok 8.178.247,83 eura,“ informoval magistrát.

Nitre sa podarilo dosiahnuť plusové hospodárenie aj napriek nižším príjmom z dane z príjmov fyzických osôb, z ktorých, v porovnaní s pôvodne schváleným rozpočtom, prišlo do mestskej pokladnice o jeden milión eur menej. „Pozitívne je možno hodnotiť plnenie vlastných príjmov zahŕňajúce príjmy z vlastníctva, dane z nehnuteľností, dane za špecifické služby a ostatné príjmy. Naopak, rozpočtované hodnoty nedosiahli príjmy z podnikania, administratívne poplatky, či pokuty za porušenie predpisov,“ konštatuje sa v záverečnom účte mesta.