Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nitriansku lávku ponad železnicu počas rekonštrukcie uzavrú

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

O opravu frekventovaného premostenia sa pokúšalo už predchádzajúce vedenie mesta, pre rôzne komplikácie a prieťahy sa však rekonštrukcia neustále odkladala.

Nitra 5. júla (TASR) - Práce na rekonštrukcii lávky, ktorá vedie ponad trať pri železničnej stanici a spája mestskú časť Čermáň s centrom mesta, sa začnú v priebehu tohto mesiaca. Stavebné práce budú trvať približne deväť mesiacov, počas ktorých bude lávka úplne uzavretá. Obchádzka povedie po Železničiarskej a Staničnej ulici, v priestore budú umiestnené navigačné informačné tabule. Informovala o tom radnica.

O opravu frekventovaného premostenia sa pokúšalo už predchádzajúce vedenie mesta, pre rôzne komplikácie a prieťahy sa však rekonštrukcia neustále odkladala. Zmluvu medzi mestom a firmou podpísal primátor Nitry Marek Hattas v máji tohto roka. Celková výška investície dosiahne 671.711 eur a hradená bude z rozpočtu mesta.

Lávka je už niekoľko rokov v zlom technickom stave. Podľa diagnostického prieskumu z roku 2017 je spodná stavba lávky v prijateľnom stave. Skorodované stuženia a príložky nahradia novými. V najhoršom stave je mostovka, ktorá sa zdemontuje. Výrazne skorodované oceľové prvky sa nahradia. Pri rekonštrukcii bude nevyhnutné zosilniť horné pásy hlavných nosníkov, aby spĺňali statické normy. Zo Staničnej ulice pribudne nový výťah, existujúce prístupové schodisko nahradí nové. Na čermánskej strane vznikne nová bezbariérová rampa a nové osvetlenie.