Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nitriansky kraj poskytne na obnovu kultúrnych pamiatok dotácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

NSK tak poskytne 37 žiadateľom dotácie od 1500 do 4500 eur na jeden projekt.

Nitra 12. apríla (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) poskytne zo svojich dotačných mechanizmov peniaze na obnovu národných kultúrnych pamiatok. Na rekonštrukcie rôznych historických a sakrálnych pamätihodností pôjde 100.000 eur.

Celkovo tento rok prijal Úrad NSK 42 žiadostí o dotáciu. Podľa slov riaditeľky úradu Heleny Psotovej podmienkam, ktoré stanovuje príslušné všeobecne záväzné nariadenie (VZN), nevyhovelo päť žiadostí. „Všetky náležitosti splnilo 37 žiadateľov, ktorí požiadali o poskytnutie dotácie v celkovej sume 155.495 eur. V rozpočte na rok 2021 boli schválené prostriedky na obnovu národných kultúrnych pamiatok vo výške 100.000 eur. Všetky tieto žiadosti boli poslané na odsúhlasenie aj Krajskému pamiatkovému úradu v Nitre,“ uviedla Psotová.

NSK tak poskytne 37 žiadateľom dotácie od 1500 do 4500 eur na jeden projekt. Financie z krajského rozpočtu pôjdu napríklad na obnovu časti Kasární Márie Terézie v Nových Zámkoch, pre Múzeum ľudovej kultúry v obci Kolíňany, na rekonštrukciu strojového mlynu v obci Mojmírovce i na obnovu hradu Hrušov. Dotácie získajú aj ďalšie projekty. Medzi nimi napríklad obnova Kostola sv. Barbory v Hájskom, Kostola Všetkých svätých v Pani i rekonštrukcia Rotundy sv. Juraja a prikostolného cintorína v Nitrianskej Blatnici.