Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Nízka inflácia zvýšila očakávania redukcie sadzieb vo Švajčiarsku

Špecialista sleduje grafy vývoja indexov na burze cenných papierov. Foto: TASR/AP

Frank na vývoj inflácie a vyhlásenia trhov reagoval oslabením na zhruba deväťmesačné minimum.

Bern 4. apríla (TASR) - Inflácia vo Švajčiarsku dosiahla v marci 2,5-ročné minimum, čo sa odrazilo na vývoji kurzu franku. Ten klesol v očakávaní trhov, že nečakané spomalenie inflácie znamená vysokú šancu na ďalšie zníženie úrokových sadzieb zo strany švajčiarskej centrálnej banky (SNB). Informovala o tom agentúra Reuters.

Spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku vzrástli v marci medziročne o 1 % po 1,2-percentnom raste vo februári. Analytici pritom očakávali zrýchlenie inflácie na 1,3 %. Marcový údaj predstavuje najnižšiu infláciu vo Švajčiarsku od septembra 2021.

V reakcii na oznámené údaje o inflácii analytici uviedli, že šance na dve redukcie úrokových sadzieb v nasledujúcom polroku sa ešte zvýšili. "Už skôr sme prognózovali ďalšie zníženie úrokových sadzieb v júni a septembri a inflácia na tejto úrovni zvyšuje túto šancu na takmer 100 %," povedal Karsten Junius, hlavný ekonóm v privátnej banke J. Safra Sarasin. "Zdá sa, že SNB už dostala riziká prípadného rastu inflácie pod kontrolu, teraz je však dôležité, aby rovnako zvládla kontrolu rizika deflácie," dodal Junius.

Bolo by to ďalšie zníženie úrokových sadzieb po tom, ako ich SNB znížila už v marci. Vtedy ich zredukovala o 25 bázických bodov na 1,5 %, pričom tak urobila ako prvá z kľúčových centrálnych bánk.

Frank na vývoj inflácie a vyhlásenia trhov reagoval oslabením na zhruba deväťmesačné minimum. Po zverejnení údajov o miere inflácie dosiahol 0,9836 CHF/EUR, čo je najnižšia hodnota franku od júna minulého roka.