Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Nízke ceny ropy a odpisy stlačili ropný koncern Occidental do straty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čistá strata firmy Occidental dosiahla za 2. štvrťrok 8,25 miliardy USD, čo na akciu predstavuje 9,12 USD.

Houston 11. augusta (TASR) - Americký ropný koncern Occidental Petroleum zaznamenal za 2. štvrťrok prepad do straty vyše 8 miliárd USD. Dôvodom je pokles cien ropy a odpisy po tom, ako dopyt po palivách v období pandémie nového koronavírusu klesol.

Spoločnosť Occidental, ktorá vlani investovala desiatky miliárd dolárov do akvizície konkurenčnej firmy Anadarko Petroleum, odpísala z hodnoty svojich aktív v ropnom a plynárenskom sektore 6,6 miliardy USD (5,6 miliardy eur). Firma je tak ďalšou po spoločnostiach BP, Chevron a Total, ktorá uskutočnila masívne odpisy. Ropný sektor totiž v súčasnosti očakáva, že ceny ropy zostanú na nízkej úrovni niekoľko rokov.

Čistá strata firmy Occidental dosiahla za 2. štvrťrok 8,25 miliardy USD, čo na akciu predstavuje 9,12 USD. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka zaznamenala zisk 635 miliónov USD (84 centov/akcia).

Bez započítania mimoriadnych položiek dosiahla strata na akciu 1,76 USD. Firma tak zaostala za očakávaniami analytikov, ktorí počítali s upravenou stratou na akciu na úrovni 1,68 USD.

Priemerná cena, ktorú spoločnosť získala za dodávky ropy, klesla v 2. kvartáli o 61 % na 23,17 USD za barel (159 litrov). S cieľom stabilizovať financie firma zredukovala počet zamestnancov, obmedzila plánované výdavky a predala niektoré aktíva. Od predaja aktív si sľubuje získať minimálne 2 miliardy USD.

Ako dodala, v 3. kvartáli, ako aj v poslednom štvrťroku tohto roka očakáva ďalší pokles produkcie ropy a plynu. Len v Permskej panve v USA, kde sa prostredníctvom kúpy firmy Anadarko stala jedným z najväčších hráčov, očakáva tohtoročný pokles ťažby bridlicovej ropy o 37 %.

(1 EUR = 1,1783 USD)