Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

NKÚ bude v tomto roku kontrolovať dotácie, mosty, železnice či vodárne

Brífing predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karola Mitríka v Bratislave 10. júla 2020. Foto: TASR - Martin Baumann

Od roku 2020 je NKÚ povinný predkladať príslušnému výboru Národnej rady SR správu o výsledkoch kontrol, ktorá je zhrnutím najzávažnejších zistení kontrolórov.

Bratislava 5. marca (TASR) - Rozdeľovanie dotácií, bezpečnosť železničných priecestí, hospodárenie vodárenských podnikov, Vojenského spravodajstva, nastavenie verejného obstarávania v Národnej diaľničnej spoločnosti alebo rekonštrukcie mostov na cestách I. triedy, budú v tomto roku predmetom kontrol Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Plán kontrolnej činnosti úradu na rok 2021 zahŕňa 21 akcií vo viac ako 60 subjektoch, informoval v piatok NKÚ.

"Kontroly preveria, ako sa na Slovensku prideľujú dotácie na vedu a výskum či na rozvoj športu, pozrú sa aj na rozdeľovanie príjmov štátnej spoločnosti Tipos, efektívnosť využívania zdrojov z environmentálneho fondu alebo na to, ako Finančná správa SR vymáha daňové nedoplatky," uviedol NKÚ. Na kontrolu Sociálnej poisťovne nadviaže tohtoročná kontrola projektu Unitas, ktorý mal zjednotiť výber daní, cla a odvodov. Tento informačný systém pre správu a jednotný výber poistného mešká viac ako desať rokov.

NKÚ sa chce zamerať aj na fungovanie vodárenských spoločností na východe Slovenska, naplánoval opätovnú kontrolu vo Vojenských lesoch zameranú na ich hospodárenie s lesmi či kontrolu procesov verejného obstarávania v Národnej diaľničnej spoločnosti. Úrad reaguje tiež na environmentálne výzvy v súvislosti s klimatickými zmenami, a preto preverí, ako je SR pripravená do budúcnosti čeliť následkom sucha.

Od roku 2020 je NKÚ povinný predkladať príslušnému výboru Národnej rady SR správu o výsledkoch kontrol, ktorá je zhrnutím najzávažnejších zistení kontrolórov. "Kontrolný úrad je vďaka svojmu nezávislému postaveniu výkonnou inštitúciou parlamentu, poslanci Národnej rady sú takpovediac našim kľúčovým klientom. Dostávajú od nás kvalifikovanú odpoveď, či sú verejné prostriedky vynakladané efektívne a hospodárne, a najmä či realizované verejné politiky prinášajú nielen hodnotu za peniaze, ale aj hodnotu pre občana, teda či občan pocítil prínos tej-ktorej verejnej investície," dodal predseda NKÚ Karol Mitrík.