Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

NKÚ: Kontrolóri preveria hospodárenie záchraniek aj Košického kraja

Na snímke predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karol Mitrík. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kontrolóri sa pozrú aj na fungovanie obce Uhliská či na transparentnosť pri vyplácaní podpôr v rámci Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Kontrolóri preveria hospodárenie záchraniek, Košického kraja aj Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). O rozšírení plánu kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR na rok 2022 o 6 kontrolných akcií na základe podnetov od občanov informovala hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

Dôveryhodnosť NKÚ podľa nej stúpa. Stratégiu otvorenej a modernej štátnej inštitúcie potvrdil podľa hovorkyne aj nedávny reprezentatívny prieskum, z ktorého vyplýva, že kontrolnému úradu dôveruje až 54 % ľudí.

Zdôraznila, že ďalším dôkazom rastúceho kreditu je aj zvyšujúci sa počet podnetov, s ktorými sa na kontrolnú inštitúciu obracajú občania. V predošlom roku úrad prijal 762 podnetov, čo predstavuje až 65-percentný medziročný nárast počtu podaní od občanov vrátane žiadostí o súčinnosť štátnych inštitúcií.

Spresnila, že na základe analýzy podnetov od občanov predseda NKÚ Karol Mitrík zaradil viaceré z nich do plánu kontrolnej činnosti na rok 2022. Ide napríklad o kontrolu záchranných služieb v Bratislave a Košiciach či audit vnútorného kontrolného systému a prijatých opatrení v PPA, ako aj o hospodárenie a nakladanie s majetkom v Košickom samosprávnom kraji (KSK).

Dodala, že kontrolóri sa pozrú aj na fungovanie obce Uhliská či na transparentnosť pri vyplácaní podpôr v rámci Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra.