Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Ľudia počas pandémie intenzívne žiadali o kontrolu v ich okolí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Vzrástol aj podiel občanov, ktorí upozorňovali na podozrivé presuny, prenájmy, predaje majetkov obcí a zneužívanie inštitútu osobitného zreteľa.

Bratislava 2. júla (TASR) – Ľudia počas pandémie intenzívne žiadali Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR o preverenie transparentnosti v ich okolí. Úrad preto rozšíril plán kontrolnej činnosti na tento rok. Informovala o tom Janka Burdová, riaditeľka odboru komunikácie NKÚ.

NKÚ podľa nej zaznamenal v 1. polroku viac ako 70-percentný medziročný nárast podaní, najmä žiadostí o kontrolu, preverenie postupov rôznych verejných organizácií, alebo konanie predstaviteľov samosprávy a štátu. Výrazne pritom poklesol počet anonymných odosielateľov.

Poznamenala, že napriek pandémii ľudia uprednostňovali klasickú poštu a listy. Upozorňovali v nich najmä na možné nehospodárne nakladanie s financiami a majetkom obcí, podozrivé rodinné prepojenia verejných činiteľov i netransparentné rozhodovanie. Novinkami boli poukázania na neoprávnené čerpania príspevkov zo schémy „Prvá pomoc", nedodržiavanie protipandemických opatrení, alebo na vyberanie „pandemického poplatku" u lekára. Viaceré z podnetov už boli spracované do kontrolných akcií a predseda úradu Karol Mitrík rozhodol o rozšírení plánu kontrolnej činnosti na rok 2021.

„Dôvera ľudí v národnú kontrolnú autoritu je zaväzujúca. Uvedomujeme si ju pri každej kontrole a následnom spracovávaní jej výsledkov. Každému doručenému podnetu venujeme náležitú pozornosť a posudzujeme ho z hľadiska významnosti či rizík. Príkladom je prebiehajúca kontrola v Slovenskom pozemkovom fonde, či už ukončené kontroly vo viacerých samosprávach, napríklad v meste Sereď," zdôraznil podpredseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Počet podnetov stúpol podľa Burdovej najmä počas lockdownových mesiacov. Ani po uvoľnení protipandemických opatrení nepoľavilo tempo podaní, ktorými občania žiadali o pomoc pri preverení reálneho stavu vecí verejných v ich okolí. Opakované sú podnety na možný nezákonný prenájmom pozemkov a poberanie dotácií od PPA (Pôdohospodárska platobná agentúra), upozornenia na porušovanie zákona o verejnom obstarávaní, podnety na správcovské spoločnosti pri vyúčtovaní tepla, či hospodárenie neziskových organizácií i športových zväzov.

Spresnila, že online komunikáciu zvolilo 39 % pisateľov, ktorí použili e-mail info@nku.gov.sk, či formulár podania na webe nku.gov.sk alebo portáli slovensko.sk.

Dodala, že vzrástol aj podiel občanov, ktorí upozorňovali na podozrivé presuny, prenájmy, predaje majetkov obcí a zneužívanie inštitútu osobitného zreteľa. Za 1. polrok 2021 tvorili tieto podania 50 % z celej agendy. Práve na základe takéhoto podnetu zrealizoval úrad kontrolu v meste Sereď. Preverenie nakladania s majetkom mesta a jeho spoločností, Mestský bytový podnik a Naša domová správa, potvrdilo úvodné podozrenia (riziká) autora podnetu. Vďaka uzatvoreným zmluvám a prevodom orgány mesta Sereď stratili kontrolu nad vlastným majetkom.