Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Za podpredsedov NKÚ poslanci zvolili Igora Šulaja a Vladimíra Tótha

Igor Šulaj Foto: TASR/Štefan Puškáš

Opozícia samotných kandidátov nespochybňovala, prekážalo jej však, že ich vybral Smer-SD, a to práve v čase, keď nie je zvolený predseda NKÚ.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Poslanci Národnej rady SR dnes v tajnej voľbe zvolili za nových podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) nominantov vládnej strany Smer-SD Igora Šulaja (získal 82 hlasov) a Vladimíra Tótha (81 hlasov). Opoziční poslanci sa na voľbe nezúčastnili. Šulaj a Tóth boli zvolení na sedem rokov.

Opozícia samotných kandidátov nespochybňovala, prekážalo jej však, že ich vybral Smer-SD, a to práve v čase, keď nie je zvolený predseda NKÚ. Podľa Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) bolo doteraz zvykom, že post predsedu NKÚ patril opozícii. "Práve kvôli vyváženosti moci a kontroly moci," podotkol Mikloš s tým, že to platí zvlášť v situácii, keď má väčšinu v parlamente jedna strana, ktorá navrhuje aj týchto kandidátov.

Podľa podpredsedníčky parlamentu a šéfky klubu Smeru-SD Jany Laššákovej však poslanci Smeru-SD len využili právo navrhnúť kandidátov na podpredsedov. "Je len chyba, že sa opozícia nedokázala zhodnúť a nedokázala zvoliť kandidáta na predsedu NKÚ," uviedla.