Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

NKÚ: Programové rozpočtovanie vo verejnej správe funguje obmedzene

Na snímke predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Ľubomír Andrassy počas tlačovej konferencie v Bratislave 27. mája 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Tento problém sa týka tak vyhodnocovania rozpočtu v horizonte roka, ako aj strednodobých, resp. trojročných plánov.

Bratislava 3. februára (TASR) - Programový rozpočet sa nevyužíva na projektovanie strategického a udržateľného smerovania SR. Uviedla to Daniela Bolech Dobáková, hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, v súvislosti s kontrolou úradu zameranej na systém programového rozpočtovania v štátnej správe.

Z kontroly podľa nej vyplynulo, že napriek dlhoročnej deklarovanej snahe o uplatňovanie pravidiel programového rozpočtovania vo verejnej správe, táto strategická forma vytvárania a kontroly napĺňania zámerov verejného rozpočtu funguje obmedzene.

Po dvadsiatich rokoch od naštartovania tvorby štátneho rozpočtu v súlade s princípmi programového rozpočtovania, vláda a ani ministerstvá podľa NKÚ nevyužívajú jeho hlavnú výhodu, a tou je ucelený pohľad na definovanie a hodnotenie výdavkov štátu i verejných korporácií.

Aby proces nebol formálny, dôležité je podľa úradu nielen úvodné nastavenie zámerov a cieľov jednotlivých programov, musí sa sledovať aj ich plnenie, monitorovanie a zhodnotenie realizácie celkových zámerov. Tento problém sa týka tak vyhodnocovania rozpočtu v horizonte roka, ako aj strednodobých, resp. trojročných plánov.

"Práve spätná väzba o praktickom napĺňaní zadefinovaných cieľov chýba. Nevieme preto povedať, či vynaložené prostriedky boli využité účelne a bol dosiahnutý pôvodný zámer vychádzajúci z udržateľného rozvoja spoločnosti. Problém sme okrem iného identifikovali v nedostatočnej koordinácii pravidiel zo strany rezortu financií, ktorý je gestorom programového rozpočtovania," dodal predseda NKÚ SR Ľubomír Andrassy.