Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nokia vyhrala proces proti Daimleru týkajúci sa licenčných poplatkov

Na archívnej snímke z 29. januára 2015 sídlo spoločnosti Nokia vo fínskom Espoo. Foto: TASR/AP

Fínska telekomunikačná spoločnosť Nokia vyhrala druhý zo svojich desiatich súdnych procesov proti Daimleru týkajúcich sa licenčných poplatkov za patenty.

Mannheim/Helsinki 18. augusta (TASR) - Nokia vyhrala druhé kolo právnej bitky proti koncernu Daimler týkajúcej sa poplatkov za používanie jej patentov.

Fínska telekomunikačná spoločnosť Nokia vyhrala druhý zo svojich desiatich súdnych procesov proti Daimleru týkajúcich sa licenčných poplatkov za patenty. Súd v Mannheime uviedol, že nemecká automobilka neurobila žiaden seriózny pokus o vyriešenie sporu s fínskou firmou.

Spor ukazuje širší zápas medzi technologickými spoločnosťami a výrobcami áut okolo licenčných poplatkov za technológie používané v navigačných a komunikačných systémoch áut a v systémoch autonómneho riadenia.

Súd uviedol, že Daimler ani iná zo strán, ktorých sa prípad týka, neboli pripravené ani ochotné uzavrieť licenčnú dohodu s Nokiou za férových, spravodlivých a nediskriminačných podmienok.

Daimler vyhlásil, že sa odvolá a že nechápe, ako súd dospel k takémuto záveru.

Podľa Nokie súd potvrdil, že jednala férovo pri licencovaní svojich základných patentov pre mobilné štandardy (SEP) a že Daimler používa jej technológie neoprávnene.

"Dúfame, že Daimler teraz prijme svoje záväzky a získa licenciu za férových podmienok," uviedla prezidentka Nokia Technologies Jenni Lukanderová.

Nokia prvý proces proti Daimleru prehrala.