Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Nokian Tyres dostala od Tatnefti za ruské aktíva 285 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Od predaja ruských aktív si fínska spoločnosť počas podpisu dohody s firmou Tatnefť sľubovala získať približne 400 miliónov eur.

Helsinki 18. marca (TASR) - Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres získal od ruskej ropnej spoločnosti Tatnefť za svoje ruské aktíva 285 miliónov eur. To je podstatne menej, než fínska spoločnosť očakávala po zverejnení dohody s ruskou firmou koncom októbra minulého roka. TASR o tom informovala na základe správy agentúry Reuters.

Podobne ako mnohé ďalšie západné firmy aj fínska gumárenská spoločnosť po invázii Ruska na Ukrajinu oznámila, že ruský trh opustí. "V dôsledku vojny na Ukrajine už nie je biznis v Rusku pre Nokian Tyres ďalej realizovateľný či udržateľný. Proces odchodu z trhu bol dlhý, sme však radi, že sme sa už dostali do finálnej fázy tohto procesu," informoval v oficiálnom vyhlásení k posledným krokom odchodu firmy z Ruska jej šéf Jukka Moisio. Celkový vplyv transakcie bude zverejnený v predbežnej správe firmy o výsledkoch za 1. kvartál tohto roka.

Fínska spoločnosť podpísala s firmou Tatnefť dohodu o predaji svojho ruského závodu, kde vyrábala 80 % z celkovej produkcie pneumatík pre osobné autá, v októbri minulého roka. Fíni plánovali zvýšiť produkciu inde, čo sa im však nepodarilo a tak vo februári tohto roka oznámili, že za 4. kvartál 2022 zaznamenala spoločnosť prevádzkovú stratu viac než 13 miliónov eur.

Od predaja ruských aktív si fínska spoločnosť počas podpisu dohody s firmou Tatnefť sľubovala získať približne 400 miliónov eur. Začiatkom tohto týždňa však oznámila, že ruská vládna komisia pre monitorovanie zahraničných investícií schválila transakciu s cenou podstatne nižšou.