Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nórska Visma v Košiciach zamestná 196 ľudí, dostane 3,77 mil. eur

Foto: deutschebank.ge

Spoločnosť pôvodne žiadala od štátu 5,2 milióna eur, Ministerstvo hospodárstva (MH) SR však požadovanú sumu znížilo.

Bratislava 15. januára (TASR) – Spoločnosť Visma Labs, s. r. o., ktorá je členom nórskeho koncernu Visma, plánuje v Košiciach do roku 2024 zamestnať 196 ľudí v Centre podnikových služieb. Na túto investíciu dostane IT spoločnosť štátnu investičnú pomoc vo výške 3,77 milióna eur. Menšiu časť vo výške 678.010 eur dostane firma ako úľavu na dani z príjmov a ďalších 3,089 milióna eur dostane Visma ako príspevok na vytvorené nové pracovné miesta. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

Spoločnosť pôvodne žiadala od štátu 5,2 milióna eur, Ministerstvo hospodárstva (MH) SR však požadovanú sumu znížilo. Centrum bude zamerané na inovatívne riešenia v oblasti cloudových a mobilných technológií, algoritmov, automatizácie a umelej inteligencie, ale aj na inovatívne riešenia v oblasti užívateľského rozhrania a technologickej bezpečnosti.

Visma chce produkty z oblasti mzdových systémov, riadenia ľudských zdrojov či obstarávania predávať najmä prostredníctvom podnikov v skupine, ktoré ich budú ďalej poskytovať konečným užívateľom. Ako hlavných odberateľov Visma označila spoločnosti Visma Software Labs v Nórsku, Visma Labs vo Švédsku, Visma Labs v Dánsku a Reat v Holandsku.

Košická Visma Labs očakáva do roku 2021 investičné náklady na zriadenie centra vo výške minimálne 466.000 eur na dlhodobý hmotný majetok vo forme strojov, prístrojov a zariadení. Súčasne plánuje do konca roka 2025 vynaložiť takmer 15 miliónov eur na mzdy. Centrum vznikne v prenajatých kancelárskych priestoroch.

Spoločnosť je členom nórskej skupiny Visma, ktorá vznikla v roku 1996 a v súčasnosti patrí medzi popredné a zároveň najväčšie softvérové firmy v Európe s približne 8200 zamestnancami a ročným obratom približne vo výške 1,460 miliardy eur.