Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nórska vláda zrušila štrajk, aby zabránila odstávke ťažobných plošín

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zástupcovia nórskeho priemyslu varovali, že štrajk by od dnes spôsobil prerušenie produkcie ropy a plynu v oblasti kontinentálneho šelfu.

Oslo 10. júla (TASR) - Nórska vláda uplatnila v pondelok večer mimoriadne právomoci, aby zrušila štrajk robotníkov z pobrežných ťažobných plošín a vyhla sa tak odstávke ťažby ropy a plynu.

Pracovníci plošín, ktorí štrajkujú od 24. júna, žiadajú zníženie veku odchodu do dôchodku na 62 rokov pri zachovaní výšky dôchodkov.

Zástupcovia nórskeho priemyslu varovali, že štrajk by od dnes spôsobil prerušenie produkcie ropy a plynu v oblasti kontinentálneho šelfu.

Zásah vlády znamená, že k riešeniu sporu medzi energetickými spoločnosťami a odbormi dôjde záväzným nariadením.

"Musela som urobiť toto rozhodnutie na ochranu nórskych životných záujmov," uviedla ministerka práce Hanne Bjurstrom pre agentúru Reuters.

Nórsko je jedným z kľúčových dodávateľov energií pre európsky trh. Je druhým najväčším dodávateľom plynu v Európe a ôsmim najväčším exportérom ropy na svete.

Líder odborov zastupujúcich viac ako polovicu zo 7000 ťažobných robotníkov Leif Sande uviedol, že pracovníci obnovia bežnú prevádzku. "Je to veľmi smutné. Štrajk skončil," povedal novinárom.

Podľa nórskych zákonov vláda má právomoc zrušiť štrajk zamestnancov, ak je ohrozená bezpečnosť alebo národné záujmy.