Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nórsko nepovolí predaj výrobcu motorov Bergen Engines ruskej firme

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Vzťahy medzi Nórskom a Ruskom sa po skončení sa obdobia studenej vojny postupne zlepšovali, po anexii polostrova Krym v roku 2014 však zaznamenali prudké zhoršenie.

Oslo 23. marca (TASR) - Nórsko nepovolí plánovaný predaj nórskeho výrobcu motorov Bergen Engines, ktorý je divíziou britskej spoločnosti Rolls-Royce, ruskej firme TMH Group. Povedala to v utorok nórska ministerka spravodlivosti Monica Maelandová, pričom ako dôvod uviedla riziko pre národnú bezpečnosť.

Rolls-Royce kontroluje Bergen Engines už viac než 20 rokov, pre krízu spojenú s pandémiou nového koronavírusu sa však britská spoločnosť rozhodla niektoré aktíva predať. Medzi nimi aj Bergen Engines, firmu, ktorá vyrába lodné motory. Nórska spoločnosť však okrem motorov pre obchodné lode dodáva motory aj pre nórske námorníctvo, pričom Nórsko je členom NATO.

Nórska vláda preto začiatkom marca dočasne pozastavila predaj Bergen Engines ruskej spoločnosti TMH Group za približne 150 miliónov eur. Ako vtedy vláda uviedla, musí preskúmať, či v tomto prípade nejde o ohrozenie národnej bezpečnosti.

"V súčasnosti už máme dostatok informácií a vieme, že je potrebné zabrániť predaju spoločnosti skupine kontrolovanej štátom, s ktorým v bezpečnostnej oblasti nespolupracujeme," povedala na pôde nórskeho parlamentu Maelandová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Vzťahy medzi Nórskom a Ruskom sa po skončení sa obdobia studenej vojny postupne zlepšovali, po anexii polostrova Krym v roku 2014 však zaznamenali prudké zhoršenie. Rusko reagovalo na krok Nórska už začiatkom marca po oznámení o dočasnom pozastavení predaja, pričom vtedajšie rozhodnutie nórskej vlády označilo za dôkaz protiruských nálad.