Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Nórsko udelilo 62 nových licencií na ťažbu ropy a zemného plynu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nové licencie získalo 24 spoločností vrátane nórskych gigantov Equinor a Aker BP, ako aj medzinárodných hráčov, ako sú TotalEnergies a Shell.

Oslo 16. januára (TASR) - Nórska vláda v utorok udelila 62 nových licencií na ťažbu ropy a zemného plynu. Ide o najväčší počet povolení v takzvaných "zrelých" oblastiach, kde sa už v súčasnosti ťaží vo veľkom. Napríklad v roku 2022 bolo podľa oficiálnych údajov udelených len 47 takýchto licencií. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Je to dôležité pre zamestnanosť a tvorbu hodnôt, ako aj pre podporu úlohy Nórska ako stabilného dodávateľa energie pre Európu," uviedol nórsky minister energetiky Terje Aasland. Nórsko v roku 2022 predbehlo Rusko a stalo sa najväčším zdrojom plynu pre Európu, keďže Moskva obmedzila dodávky v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Nové licencie získalo 24 spoločností vrátane nórskych gigantov Equinor a Aker BP, ako aj medzinárodných hráčov, ako sú TotalEnergies a Shell. Povolenia sú rozdelené medzi Severné more (29), Nórske more (25) a Barentsovo more (8). Rovnako v utorok dalo nórske ministerstvo energetiky zelenú rozvoju plynového poľa Eirin v Severnom mori. Projekt realizuje Equinor v spolupráci s kuvajtským partnerom KUFPEC.