Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nórsko zhoršilo odhad vývoja ekonomiky v roku 2020

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ministerstvo financií uviedlo, že tento rok by ekonomika pevninského Nórska, teda bez započítania ťažby ropy a plynu z podmorských ložísk a lodiarskeho sektora, mala vzrásť o 2,7 %.

Oslo 19. marca (TASR) - Nórska vláda zhoršila vyhliadky rastu nórskej ekonomiky na budúci rok. Dôvodom je podľa nej vývoj v zahraničí, čo bude mať vplyv aj na ekonomiku Nórska.

Ministerstvo financií uviedlo, že tento rok by ekonomika pevninského Nórska, teda bez započítania ťažby ropy a plynu z podmorských ložísk a lodiarskeho sektora, mala vzrásť o 2,7 %. To je rovnaký odhad, aký ministerstvo zverejnilo v októbri minulého roka.

Čo sa však týka roku 2020, ministerstvo prognózu zhoršilo. V októbri počítalo na rok 2020 so zrýchlením rastu na 2,8 %, najnovšie ale očakáva, že rast ekonomiky sa oproti súčasnému roku spomalí na 2,5 %.

Podľa ministerstva sa tempo rastu medzinárodnej ekonomiky spomaľuje a navyše v niektorých krajinách došlo k poklesu. To môže viesť k obmedzeniu dopytu po nórskych produktoch a službách.

Prognóza rastu a iných ekonomických ukazovateľov by mala určiť, aký objem financií bude chcieť vláda čerpať zo štátneho investičného fondu, keď na jeseň predloží návrh štátneho rozpočtu na rok 2020 parlamentu. Vláda by mala návrh štátneho rozpočtu predložiť začiatkom októbra.