Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nórsky Equinor oznámil za 4. kvartál rekordný zisk

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Equinor zároveň informoval, že dosiahol čistý zisk na úrovni 3,37 miliardy USD. Pred rokom pritom evidoval stratu v rozsahu 2,41 miliardy USD.

Oslo 9. februára (TASR) - Nórsky ropný gigant Equinor oznámil za posledný kvartál minulého roka rekordný zisk pred zdanením, keď výsledky firmy podporili vysoké ceny ropy a plynu. Zároveň oznámil návrat k čistému zisku po tom, ako v rovnakom období predchádzajúceho roka vykázal výraznú stratu.

Ropný koncern uviedol, že zisk pred zdanením upravený o mimoriadne položky dosiahol vo 4. štvrťroku 15 miliárd USD (13,15 miliardy eur). Na porovnanie, vo 4. kvartáli predchádzajúceho roka zaznamenala spoločnosť hrubý zisk iba na úrovni 756 miliónov USD. Upravený zisk zároveň prekonal očakávania analytikov, ktorí ho predpokladali na úrovni 13,2 miliardy USD.

"Vyťažili sme z vysokých cien plynu a ropy, ako aj z vyššej produkcie," povedal šéf spoločnosti Anders Opedal.

Ropný a plynárenský priemysel celkovo zaznamenal prudký obrat v minulom roku po tom, ako rok 2020 poznačil nástup pandémie nového koronavírusu a útlm svetovej ekonomiky. V minulom roku však európske ceny plynu vzrástli viac než štvornásobne a ceny severomorskej ropnej zmesi Brent sa zvýšili o viac než 50 %.

Equinor zároveň informoval, že dosiahol čistý zisk na úrovni 3,37 miliardy USD. Pred rokom pritom evidoval stratu v rozsahu 2,41 miliardy USD.

Prevádzkový zisk predstavoval 13,6 miliardy USD. Aj v tomto ukazovateli sa Equinor presunul zo straty do zisku, keď vo 4. kvartáli 2020 zaznamenal stratu na úrovni 990 miliónov USD.

Po oznámení pozitívnych výsledkov vedenie Equinoru uviedlo, že plánuje zvýšiť rozsah spätného odkúpenia akcií. Zatiaľ čo v roku 2021 firma spätne odkúpila akcie v hodnote 1,3 miliardy USD, v tomto roku by ich mala odkúpiť za 5 miliárd USD.

(1 EUR = 1,1408 USD)