Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Norwegian Air zastavujú diaľkové lety a sústredia sa na Európu

Cestujúci vystupujú z lietadla Norwegian Air, archívne foto. Foto: TASR/AP

Pre cestovné obmedzenia spojené s pandémiou lietalo v ostatných mesiacoch iba šesť strojov z flotily 140 lietadiel a počet zamestnancov, ktorí stále pracujú, klesol na 600 z 10.000 pred krízou.

Oslo 14. januára (TASR) - Nórska letecká spoločnosť Norwegian Air, priekopník v nízkonákladových diaľkových letoch, vo štvrtok uviedla, že zastaví diaľkové lety a sústredí sa na Európu. Aerolínie prechádzajú reštrukturalizáciou po tom, ako vlani v decembri požiadali o ochranu pred veriteľmi v snahe vyhnúť sa bankrotu.

„Predstavenstvo vo štvrtok predložilo nový podnikateľský plán spoločnosti založený na jednoduchšej štruktúre a sieti európskych trás bez diaľkových spojov,“ uviedli Norwegian Air vo vyhlásení a dodali, že tento krok ovplyvní viac ako 2000 pracovných miest.

Norwegian Air, ktoré sa stali tretím najväčším nízkonákladovým dopravcom v Európe, spôsobili v predchádzajúcich rokoch revolúciu v transatlantickom cestovaní tým, že sa pokúsili rozšíriť nízkonákladový model cestovania aj na lety na dlhé vzdialenosti.

Ale aerolínie vykázali v uplynulých rokoch opakované straty, najmä pre technické problémy. Ich lietadlá Boeing 777 Dreamliners mali problémy s motormi od Rolls-Royce a následne boli na celom svete uzemnené lietadlá Boeing 737 MAX po dvoch smrteľných nehodách, čo zasiahlo aj nórsku spoločnosť.
Lietadlo spoločnosti Norwegian Air, archívne foto.
Foto: TASR - Štefan Puškáš

Ambiciózny program expanzie zároveň zaťažil spoločnosť obrovskými dlhmi, ktoré ku koncu septembra 2020 dosiahli 66,8 miliardy nórskych korún (6,46 miliardy eur) vrátane záväzkov.

Norwegian Air sú v mínuse od roku 2017 a pandémia ochorenia COVID-19, ktorá v minulom roku ochromila globálnu leteckú dopravu, ich ťažkosti ešte zhoršila.

Pre cestovné obmedzenia spojené s pandémiou lietalo v ostatných mesiacoch iba šesť strojov z flotily 140 lietadiel a počet zamestnancov, ktorí stále pracujú, klesol na 600 z 10.000 pred krízou.

Spoločnosť požiadala koncom minulého roka v Írsku a Nórsku o ochranu pred bankrotom a snaží sa prísť s plánom finančnej reštrukturalizácie.

Vo štvrtok tiež uviedla, že chce znížiť svoj dlh na približne 20 miliárd NOK, získať 4 až 5 miliárd NOK nového kapitálu a tento rok zaradiť do prevádzky 50 lietadiel a budúci rok 70.

Osud aerolínií však závisí od výsledku rokovaní s veriteľmi.

(1 EUR = 10,3390 NOK)