Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nová 5-eurová bankovka sa dostane do obehu 2. mája 2013

Mario Draghi odhalil podobu novej 5-eurovej bankovky. Foto: TASR/AP Photo

Súčasťou nových eurových bankoviek sú zdokonalené ochranné prvky, ktoré využívajú najnovšie technológie v oblasti ochrany a výroby bankoviek.

Bratislava 10. januára (TASR) - Prvou bankovkou z novej série Európa, ktorá sa dostane do obehu, bude bankovka v nominálnej hodnote 5 eur. Jej podobu dnes vo Frankfurte odhalil prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Do obehu sa zavedie 2. mája 2013. Informovala o tom dnes Národná banka Slovenska (NBS).

Súčasťou nových eurových bankoviek sú zdokonalené ochranné prvky, ktoré využívajú najnovšie technológie v oblasti ochrany a výroby bankoviek. Séria bola nazvaná Európa, pretože nové bankovky majú v holograme a vodoznaku portrét Európy, postavy z gréckej mytológie. "Zavedenie tejto novej série v roku 2013 je súčasťou nepretržitého vývoja eurových bankoviek v záujme stáleho zvyšovania ich bezpečnosti," uviedla NBS.

Nové bankovky sa budú do obehu zavádzať postupne v priebehu niekoľkých rokov vo vzostupnom poradí. Po májovom zavedení 5-eurovej bankovky budú nasledovať nominálne hodnoty 10, 20, 50, 100, 200 a 500.