Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nová aplikácia pomôže firmám v SR a Maďarsku pri registrácii patentov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Cieľom je zvýšiť informovanosť regionálnych firiem a pomôcť im lepšie sa orientovať v problematike priemyselno-právnej ochrany, uviedla koordinátorka projektu Marína Spírová.

Zvolen 9. júna (TASR) – Odborníci zo Slovenska vyvinuli online internetovú aplikáciu zameranú na prediagnostiku priemyselných práv pre slovenské a maďarské firmy. Projekt s názvom InProTool, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF) v rámci slovensko-maďarského cezhraničného programu Interreg V-A Slovensko-Maďarsko, prezentujú vo štvrtok (9. 6.) na záverečnej konferencii vo Zvolene.

Ako pre TASR uviedla koordinátorka projektu Marína Spírová, projekt spojil päť slovenských a maďarských obchodných a priemyselných komôr. "Cieľom je zvýšiť informovanosť regionálnych firiem a pomôcť im lepšie sa orientovať v problematike priemyselno-právnej ochrany," uviedla.

Na konferencii počas panelovej diskusie si asi 60 záujemcov, zástupcov podnikateľských subjektov a firiem, a tiež zástupcovia výskumno-vývojových organizácií, univerzít, inovačných agentúr vymenia s odborníkmi názory na to, aké sú možnosti, výhody, ale aj prekážky pri ochrane duševného vlastníctva firiem. "Účastníci konferencie budú mať navyše možnosť bezplatných konzultácií s pracovníkmi Úradu priemyselného vlastníctva SR k prediagnostike a k ochrane predmetov priemyselného vlastníctva," doplnila Spírová.

Partnermi projektu sú okrem Banskobystrickej regionálnej komory SOPK aj Košická regionálna komora SOPK a obchodné a priemyselné komory maďarských regiónov Nograd, Heveš a Boršod-Abov-Zemplín. Celkový rozpočet projektu predstavuje 165.170 eur, z toho ERDF príspevok činí 140.394,50 eura.