Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nová daň z jadra by mala priniesť v tomto roku 50 miliónov eur

Na archívnej snímke podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minister hospodárstva Richard Sulík pripomenul, že jeho strana je zásadne proti zvyšovaniu daní, v tomto prípade to však podľa neho neplatí.

Bratislava 9. februára (TASR) – Nová daň z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením, ktorú v stredu schválila vláda, by mala už v tomto roku priniesť do štátneho rozpočtu okolo 50 miliónov eur. V nasledujúcich rokoch by mal výnos tejto dane vzrásť až na 300 miliónov eur. Po skončení sa rokovania vlády to povedal minister financií Igor Matovič (OĽANO).

"Ak sa podarí stihnúť termín od 1. marca, tak už za marec budeme mať v štátnom rozpočte alikvotnú časť za tento rok, približne päť miliónov eur. Na budúci rok pri súčasnom vývoji cien elektrickej energie očakávame prínos z tejto dane do štátneho rozpočtu približne 300 miliónov eur," povedal Matovič. Pôjde podľa neho o výrazný prísun financií do štátnej pokladnice.



Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) pripomenul, že jeho strana je zásadne proti zvyšovaniu daní, v tomto prípade to však podľa Sulíka neplatí. Slovenské elektrárne ako prevádzkovateľ jadrových elektrární budú mať podľa ministra zachovaný primeraný zisk a o nadmerný zisk generovaný extrémnym rastom cien elektriny na trhoch sa so štátom podelia. Navyše, keď ceny elektriny klesnú, daň sa neuplatní.

Štát bude od výrobcov elektriny z jadrových zariadení žiadať 50 % sumy vyrátanej ako súčin množstva vyrobenej elektriny v tomto jadrovom zariadení a dodanej na trh s elektrinou za zdaňovacie obdobie vyjadrenej v megawatthodinách a nadmerného zisku. Nadmerný zisk rezort hospodárstva stanovil ako rozdiel priemerných cien elektrickej energie na burze za obdobie od 1. januára roka, ktorý dva roky predchádza rozhodujúcemu roku, do 30. júna roka, ktorý predchádza rozhodujúcemu roku a ekonomických nákladov na výrobu elektriny v jadrovom zariadení v eurách za megawatthodinu.