Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Nová švédska vláda chce znížiť dane z pohonných látok

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Švédsky kabinet očakáva v budúcom roku pokles ekonomiky o 0,4 %.

Štokholm 8. novembra (TASR) - Nová švédska pravicová vláda plánuje vo svojom prvom rozpočte znížiť na budúci rok dane z pohonných látok a zvýšiť výdavky na obranu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Vláda v utorok v náčrte svojho prvého rozpočtu od víťazstva vo voľbách v septembri uviedla, že v roku 2023 zvýši výdavky o približne 40,4 miliardy švédskych korún (3,73 miliardy eur).

Medzi hlavné opatrenia v rámci rozpočtu patria výdavky vo výške 6,7 miliardy SEK na zníženie daní z pohonných látok, 6 miliárd SEK pre miestne samosprávy, 4,2 miliardy SEK navyše na obranu a úspora 7,3 miliardy SEK na zahraničnú pomoc.

Hoci nastupujúca vláda zdedila silné verejné financie a robustnú ekonomiku, ktorá sa rýchlo zotavila z pandémie ochorenia COVID-19, čelí mnohým výzvam.

Predvolebné sľuby o znížení daní z príjmu a zvýšení výdavkov bude ťažké splniť, keďže ekonomika smeruje do recesie a vláda sa zaviazala zmierniť najhorší vplyv krízy životných nákladov na domácnosti a podniky.

Švédsky kabinet očakáva v budúcom roku pokles ekonomiky o 0,4 %. Banková skupina Nordea však tento týždeň predpovedala Švédsku pokles hospodárstva o 2 %.

Švédsko, ktoré má jednu z najnižších úrovní dlhu verejného sektora v Európe, má priestor na zvýšenie výdavkov na podporu ekonomiky a zmiernenie jej poklesu. Ale zároveň hrozí, že tieto fiškálne opatrenia podporia aj infláciu, ktorá sa v októbri vyšplhala takmer na 10 %. To zase prinúti centrálnu banku k ďalšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb, čo domácnostiam a podnikom z dlhodobého hľadiska "prinesie bolesť".

(1 EUR = 10,832 SEK)