Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

NOVA: Výber poradcu na predaj Telekomu dá prešetriť burzovej komisii

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Podľa Lipšica je cieľom hnutia to, aby bol poradca vybraný transparentnou metódou.

Bratislava 23. mája (TASR) – Hnutie NOVA nezaradeného poslanca Daniela Lipšica sa chce obrátiť na americkú burzovú komisiu pre cenné papiere, aby prešetrila výber poradcu pre doprivatizáciu zvyšného podielu v Slovak Telekome.

Podľa predstaviteľov hnutia sa totiž "natíska" podozrenie, že pri rozhodovaní o predbežnom výbere dvoch bánk - J. P. Morgan a Citibank, mohli byť ovplyvnení členovia výberovej komisie. Práve jedna z týchto dvoch bánk bude nakoniec štátu pri obchode radiť.

"NOVA preto podá podnet na americkú burzovú komisiu pre cenné papiere, ktorá má v kompetencii toto konanie a tento postup prešetriť," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR podpredseda hnutia Marcel Klimek. Podľa jeho slov je prvá z bánk v konflikte záujmov a je ekonomicky závislá od majoritného akcionára Slovak Telekomu, keďže je najväčšou bankou Deutsche Telekom. Druhá z nich podľa hnutia nemá žiadne relevantné referencie a ako poradca má byť v konzorciu so spoločnosťou Wood and Company. Táto spoločnosť má byť autorom pôvodných podkladových materiálov doprivatizácie Slovak Telekomu z marca 2013.

"Natíska sa podozrenie, že v procese rozhodovania mohlo dôjsť k ovplyvňovaniu členov výberovej komisie, respektíve ich nadriadených štátnych úradníkov zo strany dotknutých uvedených inštitúcií," vyhlásil Klimek.

Keďže obidve banky podliehajú americkému burzovému dohľadu aj britským justičným orgánom, možno sa podľa jeho slov obrátiť s podnetom na prešetrenie na obidve inštitúcie. "A toto sa vzťahuje aj na českú spoločnosť Wood and Company, ktorá má svoju pobočku okrem iného aj vo Veľkej Británii," podotkol.

Podľa Lipšica je cieľom hnutia to, aby bol poradca vybraný transparentnou metódou. "Na svete existuje približne 50 investičných bánk, ktoré by boli schopné poskytnúť poradenstvo pri doprivatizácii slovenského Telekomu," argumentoval. Obáva sa totiž, že takto sa predraží postup privatizácie. "Znovu bude slovenský občan ukrátený a znovu verejné zdroje prídu o financie, ktoré mohli byť reálne využité na zmysluplnejšie aktivity," doplnil Lipšic.