Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Nová vedecká cena chce upozorniť na význam vedy a výskumu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šiesti spolumajitelia spoločnosti sa pre ocenenie vedy rozhodli pri príležitosti 30. výročia technológie, z ktorej neskôr vzniklo hneď niekoľko bezpečnostných riešení.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Slovenská bezpečnostná spoločnosť ESET pripravuje udeľovanie vedeckej ceny, ktorou chce podporiť výnimočných slovenských vedcov, mladých vedcov a vedeckých pedagógov. Ako uviedol jej generálny riaditeľ Richard Marko, Slovensko bez podpory excelentnej vedy a výskumu nemá šancu obstáť v konkurenčnom medzinárodnom prostredí.

Šiesti spolumajitelia spoločnosti sa pre ocenenie vedy rozhodli pri príležitosti 30. výročia technológie, z ktorej neskôr vzniklo hneď niekoľko bezpečnostných riešení. Tie teraz po celom svete používa viac ako 110 miliónov zákazníkov.

Týmto projektom chcú upozorniť na dôležitosť a význam vedy a výskumu, a na ich aktuálnu situáciu na Slovensku. Podujatie má ambíciu stať sa prestížnou vedeckou udalosťou, ktorá okrem popularizácie vedy a výskumu, chce priniesť mladým ľuďom a širokej verejnosti pozitívne vzory z vedecko-výskumného prostredia.

Spoločnosť verí, že cena naštartuje celospoločenský posun a zmenu vo vnímaní vedy a výskumu na Slovensku. Dôležitou súčasťou podujatia má byť aj medzinárodná komisia zložená z uznávaných predstaviteľov vedy vo svete.

Štatút ocenenia chce spoločnosť zverejniť na jeseň, spustenie nominácií je naplánované koncom roka. Okrem prestížnych ocenení, ktoré majú byť udelené na galavečere v roku 2019, si laureáti odnesú aj finančnú cenu.