Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Nová vláda musí mať podľa AZZZ odvahu riešiť dlho zanedbávané problémy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ďalším vypuklým problémom slovenských zamestnávateľov, ktorý má výrazný dosah na trh práce, je podľa hovorkyne AZZZ vzdelávanie a z toho prameniaci nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Nový vládny kabinet musí mať odvahu riešiť dlhodobo zanedbávané problémy. Uviedla to Miriam Filová, hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. Je podľa nej mnoho priorít, ktoré treba s novou vládou bezodkladne riešiť.

Zdôraznila, že na rozvoj podnikateľského prostredia sú potrebné zmeny, po ktorých podnikatelia dlhodobo volajú. Mnohé oblasti sú v zlom stave už niekoľko rokov a sú riešené iba čiastkovo a nesystematicky.

Jednou z hlavných dlhodobo zanedbávaných oblastí je podľa Filovej rozhodne zdravotníctvo, ktoré je najviditeľnejším zlyhaním služieb, ktoré má štát poskytovať občanom za ich dane a odvody. Slovenské zdravotníctvo čelí sérii krízových situácií spôsobených dlhodobo kriticky nízkym financovaním sektora, vysokými cenami energetických komodít, rastúcou infláciou a nedostatkom personálu. Projekty nových nemocníc z plánu obnovy meškajú, zdravotníci buď zo systému odchádzajú, alebo sa sťažujú na zlé podmienky a oproti okolitým krajinám dáva Slovensko na tento sektor výrazne menej prostriedkov, čo spôsobuje každoročné prehlbovanie problému.

Ďalším vypuklým problémom slovenských zamestnávateľov, ktorý má výrazný dosah na trh práce, je podľa hovorkyne AZZZ vzdelávanie a z toho prameniaci nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Ten vzniká predovšetkým v dôsledku neefektívneho prepojenia vzdelávania s trhom práce. Dane, ktoré podnikatelia odvádzajú do systému, sa im nevracajú vo forme kvalitných absolventov.

Filová zdôraznila, že nemenej dôležitými oblasťami, ktoré treba riešiť, je napríklad reforma daňovo-odvodového zaťaženia, zlepšenie vymožiteľnosti práva, zníženie administratívnej záťaže, nedostatok nájomných bytov, dopravná infraštruktúra či flexibilnejší Zákonník práce.

"Uvedomujeme si, že súčasný stav verejných financií je neudržateľný, máme vysoký verejný dlh, ktorý budú splácať ďalšie generácie, preto v rámci konsolidácie verejných financií od vlády očakávame ambiciózne úsporné opatrenia verejnej správy, snahu o zoštíhlenie štátu tým, že začne šetriť sama na sebe a tak zvýši svoju efektivitu," uviedla AZZZ.

Ďalšie zadlžovanie si už Slovensko podľa zamestnávateľov nemôže dovoliť. Je veľký rozdiel, akým spôsobom sa robí konsolidácia deficitu - má to bytostný vplyv na to, ako bude ekonomika rásť či stagnovať a koľko ľudí príde alebo nepríde o prácu. Zvyšovanie daňovo-odvodového zaťaženia si podnikatelia rozhodne neželajú, preto je potrebné, aby nová vláda bola zodpovedná a nerozhadzovala verejné financie na populistické opatrenia.

"Naša krajina potrebuje novú víziu a vládu, ktorá bude myslieť za hranice štvorročného mandátu. Vedie nás k tomu súčasný hospodársky vývoj a dlhodobé neriešenie podstatných vplyvov na tento stav. Ak sa konečne prístup vlády a politikov nezmení, nebudú odvážni a zodpovední za budúci vývoj, a najmä kvalitu nášho podnikateľského sektora, doplatia na to ďalšie generácie a budeme na chvoste Európy," dodala asociácia.