Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Novak: Rusko eviduje stále viac platieb za energie v rubľoch a jüanoch

Na archívnej snímke bankovky rubľa. Foto: TASR/AP

Čína už platí v jüanoch za dodávky plynu a čiastočne za dodávky ropy, dodal Novak s tým, že okrem toho sa platby realizujú aj v rubľoch.

Moskva 23. apríla (TASR) - Rusko zaznamenáva stále viac platieb za dodávky svojich energií v rubľoch a čínskych jüanoch a v tomto trende plánuje pokračovať. Povedal to cez víkend podpredseda ruskej vlády Alexander Novak. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Po tom, ako západné štáty uvalili na Moskvu rozsiahle sankcie v reakcii na jej útok na Ukrajinu, obchodné aj kultúrne vzťahy medzi Ruskom a západnými krajinami sa zredukovali na minimum. Rusi následne začali posilňovať spoluprácu s Čínou, ktorej dopyt po energiách je stále vysoký. Z rovnakého dôvodu posilnili vzťahy s Indiou a niektorými ďalšími štátmi. Navyše Rusko začalo výrazne obmedzovať obchody v dolároch a eurách, čo bola reakcia na zmrazenie zhruba polovice ruských devízových rezerv.

"Dopyt po jüanoch a rubľoch je vysoký, takže v tomto smere budeme pokračovať," povedal Novak v sobotu (22. 4.) v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu. Čína už platí v jüanoch za dodávky plynu a čiastočne za dodávky ropy, dodal Novak s tým, že okrem toho sa platby realizujú aj v rubľoch.