Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

A. NOVAK: Rusko neuvažuje o ďalšej zľave na dodávky plynu pre Ukrajinu

Foto: TASR/AP
JOZEF MIGAŠ. Foto: TASR/Vladimír Benko

Ukrajina mala do 16. júna zaplatiť časť z dlhu za plyn, ktorý mala voči Gazpromu a keďže sa tak nestalo, Gazprom od toho dňa zaviedol pre Ukrajinu režim zálohových platieb.

Moskva 20. júna (TASR) - Rusko neuvažuje o tom, že by do budúcnosti poskytlo Ukrajine opäť zľavu na dodávky plynu, povedal dnes ruský minister energetiky Alexander Novak. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

"Nie, nemyslím si to," reagoval na otázku v rámci rozhovoru pre magazín Forbes, či Gazprom neplánuje poskytnúť Ukrajine ďalšiu zľavu na dodávky plynu. Zároveň však dodal, že Rusko nemá záujem o ďalšie zhoršovanie situácie.

"Nechceme eskaláciu konfliktu. Nechceme byť obviňovaní, že sme zodpovední za nedodávanie plynu Ukrajine, čo je situácia, do ktorej sa Kyjev dostal tým, že neplatil za dodávky suroviny, pričom sa zároveň zvyšuje riziko narušenia dodávok plynu pre európskych zákazníkov," povedal Novak.

Ukrajina mala do 16. júna zaplatiť časť z dlhu za plyn, ktorý mala voči Gazpromu a keďže sa tak nestalo, Gazprom od toho dňa zaviedol pre Ukrajinu režim zálohových platieb. Ukrajina tak dostane každý mesiac len toľko plynu, za ktorý si vopred zaplatí. Nedošlo však k dohode ani o platbách na jún, takže Gazprom dodávky zastavil. Kyjev chce ďalej rokovať, no požaduje nižšiu cenu, než akú Gazprom zaviedol pre Ukrajinu od 1. apríla, teda 485 USD (356,93 eura) za 1000 kubických metrov.


J. MIGAŠ: Verím, že plynová kríza z roku 2009 sa nebude opakovať

Veľvyslanec Slovenskej republiky v Ruskej federácii Jozef Migaš verí, že plynová kríza z roku 2009 sa už nezopakuje. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave po skončení slovensko-ruského podnikateľského fóra za účasti veľvyslanca Ruskej federácie v SR Pavla Maratoviča Kuznecova a zástupcov Slovensko-ruskej podnikateľskej rady a Ruskej podnikateľskej rady pre spoluprácu so Slovenskom.

"Verím, že nepríde k takej situácii a k takým problémom, ktoré by nás určitým spôsobom dostali do nepríjemnej situácie, ako to bolo v roku 2009," priblížil. Slovensko je totiž podľa jeho slov "bytostne zainteresované" na tom, aby sa eskalácia vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou skončila.

"Rusko zostáva naďalej spoľahlivým dodávateľom plynu a ropy na Slovensko. Plynovú krízu v roku 2009 nezapríčinilo Rusko. Ak je Slovensko znepokojené z možného prerušenia dodávok plynu, tak sa treba obrátiť na Brusel a Kyjev, nie na Rusko. Ruská federácia zo svojej strany urobí všetko, aby sa plynová kríza nezopakovala," dodal Kuznecov.

Slovensko-ruské podnikateľské fórum sa konalo dnes v Bratislave pod záštitou podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka v historickej budove Národnej rady SR. Zúčastnilo sa ho približne 200 zástupcov ruských a slovenských podnikateľských subjektov a štátnej sféry.