Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Do Novák prichádza nový investor, zamestná 200 ľudí

Firma Carcoustic bude vyrábať polyuretánové a hliníkové diely na vozidlá všetkých renomovaných výrobcov.

Nováky 24. júna (TASR) - Nemecká firma Carcoustic, ktorá sa zaoberá výrobou hliníkových a polyuretánových komponentov do automobilov, by mala začať s výrobou v areáli firmy Vaša, s. r. o. v Novákoch 1. septembra. Firma plánuje celkovo zamestnať 200 ľudí, zmluvu na prenájom dvoch výrobných hál podpísala s ich prenajímateľom zatiaľ na 10 rokov. Uviedol to dnes v Novákoch po podpise zmluvy so spoločnosťou Vaša, s. r. o. riaditeľ a akcionár spoločnosti Carcoustic GMBH, Thomas Maier.

Ako doplnil Maier, firma bude v Novákoch vyrábať polyuretánové a hliníkové diely ako tepelné ochranné šildy na vozidlá všetkých renomovaných výrobcov. Podľa jeho slov firma rokuje aj o investičných stimuloch, ktoré by im mohol štát poskytnúť.

Konateľ spoločnosti Vaša, s. r. o. Jozef Gombarčík vysvetlil, že investora priviedla do Novák Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). "Postupnými taktikami sme ich potom presvedčili, aby zostali u nás na Slovensku," doplnil. Firma bude sídliť v dvoch výrobných halách, ktoré pre nich Vaša, s. r. o. pripravila vo vlastnej réžii. "Prvá má rozlohu 3600 m2, druhá hala, ktorú firma berie od 1. januára 2014 má rozlohu 3300 m2," objasnil Gombarčík.

Podľa slov riaditeľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prievidzi Radka Gavliaka, firma s prievidzských úradom práce spolupracuje. "Už sme niekoľkokrát intenzívne komunikovali s týmto novým zamestnávateľom. Samozrejme, boli aj na rokovaní na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny, kde im boli ponúknuté možnosti ako sa uchádzať aj o podporu, čo sa týka grantov na zamestnávanie nových uchádzačov," doplnil. Firma bude potrebovať predovšetkým zamestnancov, ktorí majú skúsenosti v oblasti strojárenskej výroby. "Úrad práce má v databáze viac ako 10.000 uchádzačov o zamestnanie, z ktorých už perspektívne hľadáme vhodných pre tohto zamestnávateľa. Jednou z jeho podmienok je tiež dobrá znalosť nemeckého alebo anglického jazyka," uzavrel Gavliak.

Riaditeľ Obvodného úradu v Prievidzi Jozef Stopka príchod nového investora do regiónu víta, hlavne kvôli uzatváraniu bane Cigeľ, kde má prísť o prácu 600 ľudí. "Takže nás táto situácia nemôže prekvapiť a musíme priebežne hľadať adekvátnu náhradu pre týchto ľudí," vysvetlil. Do regiónu by mali prísť aj ďalší potencionálni investori. "V júli by už mala oficiálne svoj závod otvoriť v Prievidzi rakúska spoločnosť Rübig," doplnil Stopka s tým, že informácie o ďalších potencionálnych investoroch zatiaľ konkretizovať nechcel.