Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nové kolo rokovaní o vzťahoch Británie s EÚ neprinieslo žiadny pokrok

Hlavný vyjednávač Európskej únie Michel Barnier hovorí počas tlačovej konferencie 21. augusta 2020 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Hlavný britský vyjednávač David Frost obvinil Brusel, že bráni pokroku v rokovaniach.

Brusel 21. augusta (TASR) – Ďalšie kolo rokovaní o budúcich obchodných vzťahoch medzi Európskou úniou a Britániou neprinieslo žiadny pokrok.

Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier vyjadril obavy a sklamanie z nedostatku progresu v rokovaniach. „Tí, ktorí dúfali, že rokovania sa tento týždeň rýchlo pohnú vpred, budú sklamaní," povedal Barnier pred novinármi po skončení sa siedmeho kola rokovaní v Bruseli.

„A, bohužiaľ, aj ja som skutočne sklamaný a znepokojený, a tiež prekvapený," doplnil. Britská strana podľa neho neprejavila skutočnú ochotu posunúť sa v otázkach, ktoré sú pre EÚ principiálne, „a to ani napriek flexibilite, ktorú sme ukázali v posledných mesiacoch."

Hlavný britský vyjednávač David Frost, naopak, obvinil Brusel, že bráni pokroku v rokovaniach. EÚ totiž podľa neho nie je ochotná pracovať na riešení problémov v iných oblastiach, kým Británia neakceptuje únijné pravidlá týkajúce sa štátnej pomoci a podmienok v oblasti rybolovu. To podľa Frosta zbytočne sťažuje pokrok v rokovaniach.