Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nové objednávky na tovar dlhodobej spotreby z USA v októbri klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Štatistiky tiež ukázali, že objednávky na dopravné zariadenia, ktoré sú veľmi nestále, v sledovanom období klesli o 2,6 %.

Washington 24. novembra (TASR) - Nové objednávky na tovar dlhodobej spotreby z USA sa v októbri 2021 nečakane znížili. Dôvodom bol najmä pokles dopytu po lietadlách. Oznámilo to v stredu americké ministerstvo obchodu.

Podľa najnovších údajov sa objednávky na tovar dlhodobej spotreby v USA v októbri znížili o 0,5 % oproti septembru, keď medzimesačne klesli o 0,4 %. Ekonómovia pritom očakávali v októbri nárast objednávok o 0,2 %.

Štatistiky tiež ukázali, že objednávky na dopravné zariadenia, ktoré sú veľmi nestále, v sledovanom období klesli o 2,6 %, pričom objednávky na civilné lietadlá a komponenty sa znížili o 14,5 % a na vojenské lietadlá o 21,8 %, zatiaľ čo objednávky na motorové vozidlá, naopak, vzrástli o 4,8 % po poklese o 2,2 % v septembri.

Ďalší pokles objednávok zaznamenali výrobcovia počítačov a príbuzných produktov (-2,2 %) a strojov (-0,9 %).

Bez započítania dopravných zariadení stúpli nové objednávky v októbri o 0,5 % po septembrovom náraste o 0,7 %. Tento výsledok sa zhoduje s odhadom ekonómov.

Aj kapitálové objednávky bez vojenských produktov, ktoré sú ostro sledovaným ukazovateľom plánov obchodných výdavkov, vzrástli minulý mesiac o 0,6 % (o 1,3 % v septembri).