Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pri Nových Zámkoch plánujú závod na energetické zhodnocovanie plastov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Uvedený produkt sa podľa zámeru môže použiť na výrobu tepla alebo elektrickej energie, respektíve na kombinovanú výrobu tepla a elektrickej energie.

Bratislava 24. februára (TASR) - Spoločnosť BPS Zemné, s. r. o., plánuje v obci Zemné v okrese Nové Zámky vybudovať prevádzku na zhodnocovanie plastových odpadov termo-katalytickým spracovaním s následnou výrobou elektrickej energie a tepla v predpokladanej hodnote 2,5 milióna eur. Vyplýva to zo zámeru predloženého na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA).

"Účelom navrhovanej činnosti je využitie technológie katalytickej depolymerizácie na spracovanie odpadových plastov. Tá zabezpečí ich zhodnotenie termo-katalytickou úpravou na tekutý palivový komponent, ktorého vlastnosti sú porovnateľné s ultraľahkým vykurovacím olejom," spresňuje investor v zámere.

Uvedený produkt sa podľa zámeru môže použiť na výrobu tepla alebo elektrickej energie, respektíve na kombinovanú výrobu tepla a elektrickej energie. "Vzhľadom na obsah uhlíkových reťazcov a frakčné zloženie môže byť ďalej využitý aj ako vysokohodnotná surovina na výrobu klasických ropných produktov." Predpokladaným termínom začatia výstavby prevádzky je 2. polrok 2014.

BPS Zemné, s. r. o., Zemné vznikla zápisom do Obchodného registra SR v októbri 2011. Predmetom činnosti firmy je okrem iného aj sprostredkovateľská činnosť v oblasti výroby. Spoločnosť eviduje základné imanie vo výške 10.000 eur.