Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Nové zdanenie pohonných látok zvýšilo v Grécku ich ceny

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Na obľúbenom dovolenkovom ostrove Mykonos stojí liter benzínu oddnes 1,80 eura. Takmer za rovnakú cenu dostať benzín aj na ostrovoch Milos, Karpathos a Santorini.

Atény 3. januára (TASR) - Dve nové daňové sadzby, ktoré začali platiť od začiatku roka, prispeli k tomu, že sa ceny pohonných látok na mnohých gréckych ostrovoch zvýšili.

Na obľúbenom dovolenkovom ostrove Mykonos stojí liter benzínu oddnes 1,80 eura. Takmer za rovnakú cenu dostať benzín aj na ostrovoch Milos, Karpathos a Santorini. Najdrahší benzín, 1,90 eura, majú benzínové stanice na ostrove Amorgos.

Prvá daňová sadzba zvýšila cenu pohonných látok v Grécku všeobecne a druhá špeciálne na ostrovoch. Do Silvestra minulého roku mali ostrovy 24-% daň z pridanej hodnoty zníženú o 30 %. Táto sadzba sa však zachovala už len pre ostrovy Samos a Lesbos, zaťažené utečeneckou krízou.

Cena motorovej nafty zdražela viac ako benzín. Jej liter stál pred mesiacom 1,02 eura, teraz sa predáva o 20 centov drahšie. Na ostrove Amorgos stojí liter 1,53 eura.