Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Opozíciou kritizovanú novelu zamestnávatelia podporujú

Na snímke poslanec Maroš Kondrót. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

V novele zákona chce trojica zákonodarcov zo Smeru-SD zaviesť, aby sa kategória významných investícií rozšírila na všetky druhy stavieb.

Bratislava 24. júna (TASR) – Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) podporuje prijatie novely zákona týkajúceho sa významných investícií. Právna norma sa práve nachádza v parlamente v druhom čítaní, pripravila ju trojica poslancov Smeru-SD Maroš Kondrót, Michal Bagačka a František Petro. Od opozície si pritom vyslúžila ostrú kritiku.

AZZZ však vníma novelu ako súčasť nevyhnutných opatrení smerujúcich k zefektívneniu prípravy a realizácie významných investícií. Tie majú podľa zamestnávateľov prispieť k zatraktívneniu podnikateľského prostredia na Slovensku, k udržaniu hospodárskeho rastu a k poklesu nezamestnanosti.

"Považujeme za nevyhnutné, aby sa rozhodovací proces k schvaľovaniu investícií významných z hľadiska minimálne regionálneho, možno i celoštátneho, presunul na vyššiu, nad lokálnu úroveň," skonštatoval prezident AZZZ Rastislav Machunka.

Tento mechanizmus, ktorý sa už v súčasnosti uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest, by mal podľa jeho slov zabezpečiť elimináciu lokálnych záujmových skupín. Tie sú zväčša podľa Machunku vybavené emotívne ladenou argumentáciou a novinka by tak mala byť v prospech odborných postojov a všeobecného verejného záujmu.

Podľa opozičných poslancov však novela berie právomoci obciam a mestám pri rozhodovaní o významných investíciách a rozširuje možnosti vlády pri vyvlastňovaní.

V novele zákona chce trojica zákonodarcov zo Smeru-SD zaviesť, aby sa kategória významných investícií rozšírila na všetky druhy stavieb. Za významnú investíciu sa bude považovať stavba s investičnými nákladmi najmenej 100 miliónov eur.

Poslanci chcú zároveň novelizovať aj stavebný zákon. Do praxe by sa tak mala zaviesť novinka, že pri významnej investícii už nebude potrebné záväzné stanovisko obce ako dotknutého orgánu v územnom konaní. O tom, že ide o významnú investíciu, totiž rozhoduje vláda. Podľa predkladateľov tak pôjde o rovnaký mechanizmus, ktorý sa už v súčasnosti uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest.