Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Novela má upraviť podmienky pre kandidátov na podpredsedu ÚVO

Ilustračné foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

Podľa novely by nemusel podpredseda ÚVO predkladať platné osvedčenie Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami stupňa tajné.

Bratislava 2. februára (TASR) – Podmienky a predpoklady na vymenovanie podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) by sa mali od mája tohto roka zmeniť. Návrh novely zákona poslancov Miloša Svrčeka a Jozefa Hlinku (obaja Sme rodina) posunula Národná rada (NR) SR do druhého čítania.

Podľa novely by nemusel podpredseda ÚVO predkladať platné osvedčenie Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami stupňa tajné. Táto podmienka by sa na podpredsedu vzťahovala až po vymenovaní do funkcie.

Poslanci tiež navrhujú, aby mal podpredseda ÚVO nárok na požiadanie NBÚ o vykonanie bezpečnostnej previerky. Ak do siedmich mesiacov od vymenovania nezíska osvedčenie na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami stupňa utajenia tajné, vláda by ho mohla odvolať z funkcie. Zároveň by ho mohla odvolať aj vtedy, ak by počas výkonu svojej funkcie oprávnenie na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami stratil.

Kandidát na predsedu ÚVO by musel aj naďalej deklarovať oprávnenie na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami ešte pred zvolením do funkcie ako predpoklad alebo podmienku svojho zvolenia do funkcie.

V súčasnosti sa od kandidátov na podpredsedu ÚVO požaduje, aby boli držiteľmi platného osvedčenia na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami stupňa utajenia tajné ešte pred vymenovaním do funkcie.