Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Novela o mimoriadnych štátnych zárukách pomôže Ukrajine s likviditou

Hasiči zasahujú na mieste zničenej obytnej budovy po ruskom ostreľovaní v oslobodenom meste Lyman, v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 7. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Návrh novely zákona z dielne Ministerstva financií (MF) SR sa vypracováva a predkladá z dôvodu prijatia opatrení EÚ, v reakcii na hospodársku situáciu, v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Novela zákona o mimoriadnych štátnych zárukách, ktorej návrh v stredu schválila vláda SR, má pomôcť Ukrajine pri problémoch s likviditou. Vláda zároveň parlamentu navrhuje zaoberať sa novelou v skrátenom legislatívnom konaní. Účinnosť novely zákona sa navrhuje dňom vyhlásenia.

Návrh novely zákona z dielne Ministerstva financií (MF) SR sa vypracováva a predkladá z dôvodu prijatia opatrení EÚ, v reakcii na hospodársku situáciu, v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu a následne problémy s likviditou, ktorým Ukrajina čelí v dôsledku tejto invázie.

Vojna na Ukrajine má podľa rezortu financií zásadný negatívny dosah na ekonomiku Ukrajiny. Vzhľadom na susedstvo mnohých členských štátov s Ukrajinou, tieto negatívne dosahy ovplyvňujú aj krajiny EÚ vrátane Slovenskej republiky. V reakcii na túto situáciu vydala EÚ 20. septembra rozhodnutie, ktorým sa poskytuje výnimočná makrofinančná pomoc Ukrajine, posilňuje spoločný rezervný fond zárukami členských štátov a osobitnou tvorbou rezerv na niektoré finančné záväzky týkajúce sa Ukrajiny.

Poskytnutie výnimočnej finančnej pomoci Ukrajine umožní podľa MF SR reagovať na hospodársku krízu v súvislosti s ruskou inváziou koordinovane a účinne v duchu solidarity EÚ so susedskými štátmi. Toto opatrenie pomôže pokryť časť likvidnej medzery, ktorej čelí Ukrajina v súvislosti s vojnou, a tak zmierni negatívne finančné a hospodárske dosahy, ktorým by v prípade platobnej neschopnosti Ukrajiny boli vystavené aj členské štáty EÚ, medzi nimi aj SR ako susedský štát.