Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Novela o presune kompetencií envirorezortu na PPA ide do 2. čítania

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na Dobrovičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zákon by mal byť účinný od 1. septembra. Zároveň ide o najneskorší termín, ktorý je nevyhnutný na začatie a riadny priebeh konania o udelení alebo odňatí akreditácie agentúre.

Bratislava 24. júla (TASR) – Novelu zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka, ktorou sa upravuje i zákon o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov, posunula Národná rada (NR) SR do druhé čítania. Parlament o právnej norme rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Novela zákona sa týka presunu dvoch kompetencií Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR do Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Kompetencie súvisia s administráciou dielov pôdnych blokov - prideľovanie identifikačného čísla blokov a vedenie ich evidencie. Zároveň aj zabezpečovanie cyklickej obnovy dielov pôdnych blokov a systému identifikácie poľnohospodárskych pozemkov vrátane aktualizácie ich registrov.

Ako uviedlo ministerstvo v predkladacej správe, činnosti sú neoddeliteľnou zložkou integrovaného systému, prostredníctvom ktorého sa poskytujú priame podpory a podpory organizácie trhov zo zdrojov Európskej únie, ktoré môže poskytovať iba akreditovaná agentúra. "Z dôvodu nadchádzajúceho konania o udelení alebo odňatí akreditácie agentúre je nevyhnutne potrebné, aby agentúra získala čo najskôr zákonnú kompetenciu na výkon uvedených činností," konštatovalo ministerstvo v predkladacej správe.

Zákon by mal byť účinný od 1. septembra. Zároveň ide o najneskorší termín, ktorý je nevyhnutný na začatie a riadny priebeh konania o udelení alebo odňatí akreditácie agentúre. Ak by agentúra nemala kompetenciu na výkon uvedených činností, neboli by zabezpečené funkcie integrovaného systému, v čoho dôsledku by nebolo možné udeliť agentúre akreditáciu. Agentúra by teda nemohla poskytovať priame podpory a podpory organizácie trhov zo zdrojov Európskej únie (EÚ).