Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Poslanci schválili novelu o podpore OZE, na poslednú chvíľu ju zmenili

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Novela bola do parlamentu predkladaná v skrátenom režime.

Bratislava 29. januára (TASR) – Poslanci Národnej rady SR (NR SR) dnes definitívne schválili novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Novela bola do parlamentu predkladaná v skrátenom režime, vláda ju chcela prijať ešte v decembri minulého roka, aby mohla od januára vstúpiť do platnosti. Po ostrej kritike opozície však bolo druhé čítanie o tomto bode presunuté na januárovú schôdzu parlamentu.

Opozícia zákonu vyčítala to, že je šitý na mieru spoločnosti Paroplynový cyklus (PPC) a jej majiteľom, finančnej skupine Penta. Sporný bod, ktorý opoziční poslanci vláde v novele vyčítali, prijatím pozmeňujúceho návrhu Maroša Kondróta (Smer-SD) z právnej normy nakoniec vypadol.

Kritizovaným opatrením sa mala najprv rozšíriť podpora pre elektrárne s vysoko účinnou kombinovanou výrobou s výkonom do 300 MW. Neskôr sa tento bod upravil a podpora mala smerovať pre elektrárne bez obmedzenia výkonu.

Keďže sa toto opatrenie z novely vypustilo, podpora pre elektrárne s vysoko účinnou kombinovanou výrobou ostáva na pôvodnej úrovni. Majú na ňu nárok elektrárne s výkonom do 200 MW.

MIŠKOV: Smer sa pri zákone o podpore OZE zľakol spoločného postupu opozície

Vládna strana Smer-SD sa podľa poslanca Národnej rady (NR) SR za SaS Juraja Miškova zľakla spoločného postupu opozície, a tak sa podarilo zastaviť pôvodný návrh novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Miškov to uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v NR SR po hlasovaní poslancov o tomto bode programu schôdze. "Toto je recept aj do budúcnosti, treba zvoliť koordinovaný a nekompromisný postup," doplnil Miškov.

Opozícia zákonu vyčítala to, že je šitý na mieru spoločnosti Paroplynový cyklus (PPC) a jej majiteľom, finančnej skupine Penta. Sporný bod, ktorý opoziční poslanci vláde v novele vyčítali, prijatím pozmeňujúceho návrhu Maroša Kondróta (Smer-SD) z právnej normy nakoniec vypadol. Podľa poslanca za KDH Jána Hudackého však aj po takejto úprave zákona vládna strana samotným prijatím novely bude dotovať veľké energetické firmy. A to v čase, keď nevie nájsť peniaze pre školstvo.

Poslanec Jozef Mikuš z SDKÚ-DS poukázal na to, že novela bola nekoncepčným príkladom toho, ako vláda nevie, čo s energetikou, a "strieľa odboku". Daňoví poplatníci tak na to podľa jeho slov doplatia rastúcimi cena energií. Poslanec za stranu Most-Híd Gabriel Csicsai vyzdvihol, že opozícii sa podarilo zvíťaziť. Vládny Smer-SD podľa neho nemá koncepciu nielen v energetike a rezorte hospodárstva, ale ani v iných rezortoch.