Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Novela zákona spresňuje procesné postupy pozemkových úprav

Ilustračné foto Foto: TASR

Novelou by sa mal zaoberať parlament na marcovej schôdzi a účinná by mala byť od 1. septembra.

Bratislava 1. marca (TASR) - Návrh novely zákona o pozemkových úpravách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý dnes schválila vláda, oproti súčasnému stavu jednoznačne upravuje procesné ustanovenia jednoduchých pozemkových úprav. Novelou by sa mal zaoberať parlament na marcovej schôdzi a účinná by mala byť od 1. septembra.

"Novela zákona rieši rokmi citlivú problematiku v súvislosti s potrebou usporiadania vlastníckych a užívacích pomerov k pozemkom nachádzajúcim sa pod osídleniami marginalizovaných rómskych komunít, ako aj k pozemkom v hospodárskych dvoroch. Zároveň rieši aj problematiku, ktorá vznikla v minulosti v súvislosti so zmenou štátnej hranice," priblížil agrorezort.

V prípade pozemkov pod osídlením novela zákona dáva vlastníkom pozemkov a vlastníkom spoluvlastníckych podielov možnosť rozhodnúť sa pre vyrovnanie, a to v nových pozemkoch, v pozemkoch pod osídlením alebo v peniazoch.

"Pokiaľ si vlastník takto dotknutých pozemkov vyberie z možnosti pozemky na účely vyrovnania alebo peniaze, jeho pôvodný pozemok, respektíve jeho spoluvlastnícky podiel k pôvodnému pozemku, pod osídlením prejde do vlastníctva obce, pričom obec nesmie tento pozemok scudziť ani zaťažiť, s výnimkou prevodu do vlastníctva obyvateľa obydlia," upozornilo MPRV.

V prípade hospodárskych dvorov novela zákona prináša možnosť usporiadania vlastníckych vzťahov k pozemkom, na ktorých boli zriadené stavby poľnohospodárskych podnikov do 24. júna 1991 v hospodárskych dvoroch, a to v záujme rozvoja vidieka, ako aj z hľadiska prevádzkovo-ekonomickej podpory.

MPRV malo snahu riešiť novelou zákona aj situáciu ohľadom zákona o niektorých opatreniach pri majetkovoprávnom usporiadaní pozemkov pod stavbami, ktoré prešli z vlastníctva štátu na obce a vyššie územné celky špecifikovaním náležitostí konania jednoduchých pozemkových úprav z tohto dôvodu. "V rámci medzirezortného pripomienkového konania boli vznesené k týmto ustanoveniam zásadné pripomienky zo strany Ministerstva financií SR, Slovenského pozemkového fondu a Žilinského samosprávneho kraja," dodal agrorezort.