Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Novela zákona o hnojivách má pomôcť zlepšiť ochranu podzemných vôd

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Predložený návrh novely zákona podľa MPRV upravuje aj obdobie dočasného uskladnenia hospodárskych hnojív na poľnohospodárskej pôde v zraniteľných oblastiach, v zmysle pripomienok Európskej komisie.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Novela zákona o hnojivách by mala pomôcť zlepšiť ochranu podzemných vôd. Vyplýva to z legislatívneho návrhu z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý dnes schválil vládny kabinet. Novela by mala nadobudnúť účinnosť 1. decembra 2017.

"Návrh zákona sa predkladá z dôvodu úpravy správnych aplikačných postupov tak, aby nedochádzalo k bodovému znečisteniu, respektíve aby sa predišlo možnej kontaminácii podzemných vôd s následným vstupom nežiaducich látok do potravinového reťazca," zdôvodnil agrorezort v dôvodovej správe k legislatívnej norme.

Predložený návrh novely zákona podľa MPRV upravuje aj obdobie dočasného uskladnenia hospodárskych hnojív na poľnohospodárskej pôde v zraniteľných oblastiach, v zmysle pripomienok Európskej komisie (EK) uplatnených v odôvodnenom stanovisku a v súlade s eurosmernicou z 12. decembra 1991 o ochrane vôd pred znečistením dusičnanmi z poľnohospodárskych zdrojov v platnom znení, k terajšiemu zneniu zákona.

"Komisia vyhodnotila (slovenskú) legislatívnu úpravu zákona číslo 136 z roku 2000 o hnojivách ako nedostatočnú a požiadala slovenské orgány o prijatie nápravy. Predložený návrh obdobia dočasného skladovania hospodárskych hnojív na poľnohospodárskej pôde v zraniteľných oblastiach zohľadňuje odporúčania a požiadavky EK," priblížilo agroministerstvo.

Návrh zákona bude mať podľa MPRV pozitívny vplyv na životné prostredie z hľadiska ochrany pôd a vôd pred dusičnanmi, ako aj pozitívny vplyv na životné prostredie v okolí ľudských obydlí. "Návrh zákona bude mať pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy, v dôsledku vzniku možnosti udeľovania sankcií pri porušení zákonných ustanovení. Bude mať tiež pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie, nakoľko už nebude potrebné žiadať o vydanie povolenia pred každou aplikáciou sekundárneho zdroja živín alebo kompostu, ak nepríde k zmene ich výrobných podmienok," dodalo MPRV.